E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10483
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
49
3
49

Atbildība par seksuāla rakstura darbībām ar nepilngadīgu personu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2016
Dmitrijs

Sveiki. Es vēlētos uzzināt, vai puisim draud atbildība likuma priekšā, ja nu gadījumā meitene iesaistās seksuālās attiecībās ar puisi? Meitenei ir 17 gadi, bet puisim 20. Un viņa paši ir par to. (Vai tas neskaitās?)

A
atbild:
07. oktobrī, 2016
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Viktorija Salimova, Bērnu tiesību aizsardzības departamenta vecākā inspektore

Krimināllikuma XVI nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret tikumību un dzimumneaizskaramību” 161. pants “Seksuāla rakstura darbības ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu” nosaka, ka “par dzimumakta, anāla vai orāla akta izdarīšanu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, vai citādas seksuāla rakstura darbības izdarīšanu fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, un to izdarījusi pilngadīga persona soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem”. Līdz ar to kriminālatbildība iestātos tādā gadījuma, ja meitene būtu jaunāka par sešpadsmit gadiem vai dzimumattiecības notiktu pret viņas gribu.

Savukārt pārbaudi par to, vai ir bijis seksuālais kontakts, var veikt tiesmedicīniskās ekspertīzes ietvaros. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 51 “Tiesmedicīniskās ekspertīzes veikšanas kārtība” 2. pantā noteikto, tiesmedicīniskā ekspertīze ir procesuāla darbība, ko veic tiesu medicīnas eksperts saskaņā ar procesa virzītāja lēmumu krimināllietā vai civillietā, vai puses lūgumu civillietā un pēc kuras tiek sniegts zinātniski pamatots atzinums par krimināllietā vai civillietā noskaidrojamiem apstākļiem. Minēto gadījumu izskatīšana ir policijas kompetencē.

Labs saturs
49
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas