E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10482
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Kopīpašums un īpašuma daļu pārdošana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2016
Māris

Labdien, mantojumā ir saņemts nekustamais īpašums, kuram ir četri īpašnieki (1/4 daļa katram). Jautājums. Vai man kā 1/4 daļas īpašniekam ir iespējams uzlikt aizliegumu citiem īpašniekiem pārdot vai dāvināt savas īpašuma daļas bez manas piekrišanas? Vai man ir pirmpirkuma tiesības gadījumā, ja kāda no daļām tiek pārdota? Kādas ir manas tiesības, ja kāds no īpašniekiem vēlas savu daļu dāvināt? Paldies!

A
atbild:
11. novembrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Šādu aizliegumu uzlikt nevar, jo Civillikuma 1074. pants paredz: nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu.

Turklāt Civillikuma 1072. pants paredz, ka katra kopīpašnieka domājamā daļa kopējā lietā pieder vienīgi viņam. Tādēļ viņš drīkst ar to visādi rīkoties, atbilstoši tās būtībai, ja vien šī rīcība līdz ar to neattiecas uz pārējo kopīpašnieku daļām. Uz šā pamata katram kopīpašniekam ir tiesība viņam piederošo kopējās lietas daļu arī atsavināt vai ieķīlāt.

Savukārt Civillikuma 1073. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka, ja kāds no nekustamā īpašuma kopīpašniekiem pārdod savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesības. 

Tomēr gadījumā, ja līdzēji noslēdz nevis pirkuma, bet dāvinājuma vai uztura līgumu, tad pirmpirkuma tiesības nevar tikt izmantotas.

Vairāk par kopīpašuma niansēm lasiet LV portāla skaidrojumā “Kopīpašums – kopējās atbildības vienība. Ar ko jārēķinās?

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas