E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10466
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Divu gadu termiņš atzītas paternitātes apstrīdēšanai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2016
Vasilijs

Labdien. Jautājums par paternitātes noteikšanu. Situācija ir sekojoša. Par tēvu manos dokumentos bija ierakstīts mans patēvs, kad man bija 1 gads. Mans īstais tēvs par to zināja, bet nebija pretī. Tagad man ir 32 gadi, un pēc ilgas attiecību vēstures ar viņu es pats gribu mainīt tēva vārdu un uzvārdu, atzīt viņu par likumīgo tēvu (t.s. pierādīt) un ierakstīt dokumentos. Gan tēvs, gan māte, gan patēvs piekrīt šim lēmumam. Bet saskaņā ar likumu 2 gadu termiņš kopš manas pilngadības sasniegšanas, kurā es varēju apstrīdēt patēva paternitāti, ir beidzies. Kā jūs rekomendētu rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
07. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Paternitātes atzīšanu tiesa var atzīt par neesošu tikai tad, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa bioloģiskais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā.

Atbilstoši Civillikuma 156. pantam apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi, vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Bērns pats paternitātes atzīšanu var apstrīdēt pēc pilngadības sasniegšanas divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņš uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Piemēram, ja fakts, ka bērns nevar būt personas, kas brīvprātīgi atzinusi paternitāti, bioloģiskais bērns, ir nācis gaismā pēc 32 gadiem, paternitāti ir iespējams apstrīdēt, taču tādā gadījumā tiesā ir jāiesniedz pierādījumi, kas apliecina, ka divu gadu termiņš nav beidzies.

Par iespējamo rīcību konkrētajā situācijā aicinām konsultēties ar ģimenes tiesībās specializējušos juristu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas