E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10464
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kad var atsaukt dāvinājuma līgumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2016
Sarmīte

Vai var apstrīdēt dāvinājuma līgumu? Līgumā ir norādīts, ka dzīvoklī, kurš ir atdāvināts, līdz sava mūža pēdējai dienai var dzīvot dāvinātāji, sieva un vīrs, no kuriem vīrs jau ir miris, uz kā vārda bija dzīvoklis pirms dāvinājuma, vai pēdējais no tiem drīkst mainīt dāvinājumu kādam citam par labu?

A
atbild:
11. oktobrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Civillikuma 1919. pants paredz, ka dāvinājumu var atsaukt apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ. Ja apdāvinātais ir izturējies rupji, apvainojis vārdos un darbos dāvinātāju, kā arī viņam tīši nodarīts svarīgs mantisks zaudējums un viņa dzīvības apdraudējums, kā arī viņa atstāšana bezpalīdzības stāvoklī, ja bijis iespējams viņam palīdzēt. To izvērtē tiesa. Tiesība atsaukt dāvinājumu ir personiska – to var izmantot tikai dāvinātājs un tikai pret apdāvināto. Uz viņu mantiniekiem šī tiesība nepāriet.

Jānorāda, ka, ja esat dāvinātāju meita, tad Civillikuma 1922. pants paredz - gadījumos, kad dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas.

Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā. Bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas