E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10458
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja invaliditātes apliecība sabojāta, to izsniedz atkārtoti

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2016
Aija

Man ir pirmās grupas invaliditāte, ko apliecina attiecīga apliecība, un šajā apliecībā man ir nodilusi marka jeb zīmīte ar ratiņkrēslu, kādēļ dažreiz rodas problēmas ar transporta kontrolieriem un kasieriem. Vai man jāmaina apliecība? Vai var to zīmīti atjaunot bez apliecības maiņas? Vai var izmantot to pašu fotogrāfiju, kas man ir esošajā apliecībā? Kur man jāgriežas? Dzīvesvieta man ir deklarēta Jūrmalā, dzīvoju Rīgā.

A
atbild:
30. septembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes apliecība ir stingrās uzskaites dokuments, un katra no tām tiek reģistrēta, tātad tiek piešķirts unikāls numurs. Apliecība ir laminēta, tajā ir iestrādāti pretviltošanas elementi un katram no tiem apliecībā ir jābūt. Cilvēks ar invaliditāti ir tiesīgs izmantot valsts noteiktos atvieglojumus sabiedriskajā transportā, pamatojoties uz konkrētu dokumentu - invaliditātes apliecību – un ir arī noteikts, kādai tai jābūt. Kontrolieri un kasieri dara savu darbu un arī atbild par savu pienākumu izpildi.

Invaliditāti apliecinošu dokumentu - invalīda apliecību – izsniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). Ja apliecība ir sabojāta, apliecību izsniegs atkārtoti.

Ministru kabineta 2012. gada 26. jūnija noteikumi Nr. 450 „Noteikumi par invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, dokumenta izsniegšanas un uzskaites kārtību” paredz, ka apliecību izsniedz atkārtoti, ja tā ir nozaudēta, bojāta, iznīcināta, prettiesiski atsavināta, ir mainījušies personas dati vai izskats, kā arī ja beidzies apliecības derīguma termiņš.

Lai apliecību saņemtu atkārtoti, persona vai tās pārstāvis jebkurā VDEĀVK nodaļā iesniedz iesniegumu ar lūgumu izsniegt apliecību, norādot izsniegšanas iemeslu. Iesniegumu var iesniegt papīra dokumenta formā, iesniedzot to komisijā vai nosūtot pa pastu, vai elektroniska dokumenta formā, ja tas ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti. Iesniegumam jāpievieno arī iepriekš izsniegto apliecību.

Iesniegumam nepieciešams pievienot arī fotogrāfiju (3x4 cm). Fotogrāfiju izgatavo uz vietas komisijā. Taču var iesniegt arī citur izgatavoto. Fotogrāfijā attēlam jābūt skaidram, fotogrāfijai jābūt ne senākai par trim mēnešiem, fotogrāfijas otrā pusē jābūt fotodarbnīcas spiedogam, kurā norādīts fotogrāfijas izgatavošanas datums. 

VDEĀVK nodaļu adreses un tālruņa numuri atrodami VDEĀVK mājaslapā.

Rīgas apvienotā nodaļa atrodas Ventspils ielā 53, Rīgā, LV-1002. Tālrunis 67892324.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas