E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10457
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bārenim sociālās garantijas arī pēc stāšanās laulībā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2016
Valentīna

Lūdzu dodiet skaidrojumu: meitene (dz. 2000. g.), kura ievietota ar Domes Bāriņtiesas lēmumu bērnunamā, šā gada oktobrī precējies. Līdz ar to viņu var uzskatīt par pilngadīgu (Bērnu tiesību aizsardzības likums). Likuma „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 14.p. 1.d. 3.p. nosaka: … bērni bāreņi un bērni, kuri palikuši bez vecāku gādības un atrodas bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, — pēc tam, kad bērns sasniedzis pilngadību un beigusies viņa ārpusģimenes aprūpe… Jautājums: vai Domei būs tiesības viņu uzņemt uzskaitē palīdzības sniegšanai dzīvokļa jautājumu risināšanā?

A
atbild:
10. oktobrī, 2016

Domei ir tiesības viņu uzņemt uzskaitē palīdzības sniegšanā dzīvokļa jautājumu risināšanā, ja persona ir izteikusi tādu vēlmi. Saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14. panta pirmās daļas 3. punktu ar dzīvojamo telpu ir nodrošināmi bērni bāreņi un bērni, kuri palikuši bez vecāku gādības un atrodas bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, – pēc tam, kad bērns sasniedzis pilngadību un beigusies viņa ārpusģimenes aprūpe. Normā nav minēts, ka pilngadības sasniegšana ir uzskatāma tikai pēc 18 gadiem. Atbilstoši Civillikumam par pilngadīgu uzskatāma persona, kas likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma.

Savukārt atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 43. panta otrajai daļai tiesības uz neizmantotajām sociālajām garantijām personai saglabājas ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Likuma norma neparedz ierobežojumus personai īstenot savas tiesības sociālo garantiju saņemšanā.

Tādēļ neatkarīgi no tā, vai, piemēram, persona ir stājusies laulībā, strādā, tai ir bērni vai ir pārtraukusi izglītošanos, ja gadījumā viņa nav izmantojusi normatīvajos aktos paredzētās sociālās garantijas, viņai šādas tiesības saglabājas līdz 24 gadu vecumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas