E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10452
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Parādniekam ar kreditoru nav jāvienojas par fiziskās maksātnespējas pieteikšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. septembrī, 2016
Jānis

Labdien, situācija tāda, ka kreditori zvana un prasa, kad samaksāsiet parādu? Es atbildu, ka es gatavoju dokumentus maksātnespējas procesa uzsākšanai, bet viņi tomēr pastāv, ka man ir jākārto savas parādsaistības, kamēr nav tiesas lēmums par maksātnespējas procesu uzsākšanu. Kad es saku, ka man nav iespējas samaksāt to parādu, kreditori tomēr piespiedīgi saka, ka Jums ir jāmaksā maksātnespējas procesa izmaksas, tātad tas nozīmē, ka Jums ir nauda un Jums ir jākārto savas parādsaistības. Sakiet, lūdzu, ko atbildēt šādā gadījumā kreditoriem, kuri tomēr piespiedīgi saka, ka ir jākārto savas parādsaistības, kamēr nav tiesas lēmuma? Jo, ja cilvēkam ir pēdējā nauda un viņš to vērsīs kreditoriem, viņam nebūs nauda, lai samaksātu visas izmaksas. Vai cilvēkam ir jāatdod visu savu naudu tikai kredīta maksājumiem vai viņš var paturēt naudu, kas ir paredzēta maksātnespējas procesa izmaksas segšanai t.sk. administratora atlīdzība, tiesas izmaksas u.t.t?

A
atbild:
25. oktobrī, 2016
Maksātnespējas administrācija
Agnese Simsone, Pirmā uzraudzības departamenta juriskonsulte

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 129. panta pirmajā daļā noteikto, parādniekam var piemērot fiziskās personas maksātnespējas procesu, ja šai personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kuras kopā pārsniedz 5000 eiro un kurām iestājies izpildes termiņš vai arī sakarā ar pierādāmiem apstākļiem šai personai nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuras kopā pārsniedz 10000 eiro un kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā.

Maksātnespējas likuma 129. panta otrajā daļā noteikts, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanas priekšnoteikums ir fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīta iemaksa divu minimālo mēnešalgu apmērā (370 eiro) Maksātnespējas administrācijas speciāli izveidotajā kontā. Turklāt Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka par parādnieka iesniegto juridiskās personas vai fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu maksājama valsts nodeva 71,14 eiro apmērā.

No minētā izriet, ka valsts nodevas un depozīta apmērs kopā sasniedz 811,14 eiro, savukārt maksātnespējas procesa pieteikumu iespējams iesniegt, ja parādsaistības kopā pārsniedz 5000 eiro. Līdz ar to nav pamata secinājumam, ka, ja persona ir gatava veikt valsts nodevas un depozīta iemaksu, personai ir pietiekoši naudas līdzekļi arī visu parādsaistību segšanai.

Parādnieka maksātnespējas procesā bankrota procedūras ietvaros tiek pārdota parādnieka īpašumā esošā manta, savukārt saistību dzēšanas procedūras ietvaros parādsaistību segšanai katru mēnesi tiek novirzīti naudas līdzekļi kreditoru prasījumu segšanai ne mazāk kā vienas trešdaļas apmērā no parādnieka ienākumiem. Nosakot, ka fiziskajai personai ir tiesības savā rīcībā paturēt divas trešdaļas ienākumu savu uzturēšanas izmaksu segšanai, likumdevējs ir skaidri nošķīris pieejamo naudas līdzekļu daļu, ar kuru fiziskā persona var rīkoties pēc saviem ieskatiem, no tiem naudas līdzekļiem, kas tiek izmantoti izmaksu segšanai, kas radušās, īstenojot fiziskās personas maksātnespējas procesu.

Fiziskās personas maksātnespējas process aptver visas parādnieka saistības, līdz ar to tas ir galīgais parādnieka saistību izpildes veids, kurš kreditoriem garantē to prasījumu apmierināšanu Maksātnespējas likumā noteiktajā kārtībā un apmērā. Visas fiziskās personas maksātnespējas procesā nesegtās saistības Maksātnespējas likuma 164. pantā noteiktajā kārtībā tiek dzēstas. Savukārt saskaņā ar Maksātnespējas likuma 164. panta otro daļu, ja parādnieks nav veicis saistību dzēšanas plānā noteiktās darbības, viņš netiek atbrīvots no šajā plānā norādītajām atlikušajām saistībām. Tā paša panta ceturtā daļa regulē, kādas saistības pēc saistību dzēšanas procedūras pabeigšanas netiek dzēstas.

Fiziskās personas maksātnespējas procesa ierosināšana ir fiziskās personas brīva un labprātīga izvēle. Ne Maksātnespējas likumā, ne Civilprocesa likumā nav noteikts parādnieka pienākums vienoties ar kreditoriem par maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu tiesā. Pastāvot likumā noteiktajiem priekšnoteikumiem minētā pieteikuma iesniegšanai tiesā, parādnieks to var iesniegt jebkurā laikā.

Jānorāda, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju. Savukārt kreditoriem ir jārēķinās, ka savu prasījumu apmierinājumu tie saņems vienīgi Maksātnespējas likumā noteiktajā kārtībā un apmērā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas