E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10449
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu pēc BKA

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. septembrī, 2016
Diāna

Labdien! Vēlos tikt skaidrībā ar šobrīd sev radušos problemātisko situāciju. Aptuveni pirmos 3 grūtniecības mēnešus es strādāju valsts darbā, tad sāku strādāt mikrouzņēmumā. Esmu daļēji informēta, ka pēc dekrēta beigām darbs man tur vairs nebūs. Saņēmu visus pēcdemdību pabalstus šobrīd, līdz ar to mans jautājums, vai es varu iestāties bezdarbniekos, kad bērnam paliks 1,5 gads, un vai es saņemšu bezdarbnieku pabalstu, ja mana alga mikrouzņēmumā bija minimālā?

A
atbild:
30. septembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu,
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,
  • par kuru Latvijas Republikā ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējā gada laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja māmiņa pēc bērna kopšanas atvaļinājuma vēlas iegūt bezdarbnieka statusu, viņai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, kaut arī pēdējā periodā nav strādāts. Saskaņā ar likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" noteikto persona, kura saņem vecāku pabalstu/bērna kopšanas pabalstu, šo pabalstu saņemšanas laikā līdz bērna 1,5 gada vecuma sasniegšanai ir sociāli apdrošināta arī bezdarba gadījumam. Šajā laikā obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas par viņu izdara valsts. Tādējādi tiek izpildīts kritērijs par iemaksām bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējā gada laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka pabalsta apmērs tiek aprēķināts no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Vidējo iemaksu algu aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algām 12 kalendāra mēnešu periodā, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.Vidējā iemaksu alga tiek noteikta no algotā darbā gūtajiem ienākumiem, izslēdzot grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma periodus.

Arī mikrouzņēmuma darbinieks kā darba ņēmējs ir sociāli apdrošināts, taču mikrouzņēmumu darbiniekiem valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu aprēķina nevis no algas, bet sarežģītāk, proti - ņem vērā konkrētā mikrouzņēmuma  darbinieku skaitu katrā ceturkšņa mēnesī, faktiskos ienākumus katrā ceturkšņa mēnesī, darbinieku apdrošināšanas statusiem atbilstošo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi un aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par ceturksni.

Lai iegūtu informāciju konkrēti par savām tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu, Jums jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā. To varat izdarīt arī elektroniski, saziņas iespējas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas