E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10440
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par tiesībām uz IIN atvieglojumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. septembrī, 2016
Vladimirs

Labdien. Manai sievai ir noteikta trešās grupas invaliditāte saistībā ar arodslimību. Pašlaik viņa ir bez darba un saņem arodslimības pabalstu (tā nav invaliditātes pensija). Vai varu saņemt atvieglojumus atbilstoši likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 13. pantam?

A
atbild:
26. oktobrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas 1. punktā ir noteikts, ka nodokļa atvieglojumu ir tiesības piemērot par nestrādājošu laulāto, kuram ir noteikta invaliditāte, un ja viņš nesaņem pensiju (vecuma vai invaliditātes).

Taču ir arī papildu nosacījumi, saņemt atvieglojumus dažos gadījumos nevar, piemēram, ja 13. panta pirmās daļas 1. punktā minētā persona (tajā skaitā nestrādājošs laulātais) patstāvīgi saņem ar nodokli apliekamos ienākumus.

Jūs neesat precīzi norādījis, kādu sociālās apdrošināšanas maksājumu saņem Jūsu sieva. Jo tiesības uz apdrošināšanas atlīdzību arodslimības dēļ paredz šādus atlīdzības veidus:

  • slimības pabalsts;
  • atlīdzība par darbspēju zaudējumu;
  • atlīdzība par papildu izdevumiem, kas saistīti ar ārstēšanos un medicīnisko rehabilitāciju, personas aprūpi, tehnisko palīglīdzekļu iegādi un remontu, ceļa izdevumiem, apmeklējot ārstu.

Atlīdzība nav ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums. Savukārt, ja tas ir slimības pabalsts, tas ir ar nodokli apliekams ienākums.

Lai noskaidrotu, vai Jums  ir tiesības uz nodokļa atvieglojumu par laulāto, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā.

Paziņojumu par apgādībā esošām personām Valsts ieņēmumu dienestam var iesniegt  Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Algas nodokļa grāmatiņas sadaļā „Apgādājamie” jānospiež spiedpoga "Pievienot apgādībā esošu personu".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas