E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10439
Lasīšanai: 3 minūtes

Uztura līguma noslēgšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. septembrī, 2016
Agita

Labdien.  Tēvs vēlas pārrakstīt uz mani, savu pilngadīgo meitu, savu privātīpašumu. Es vēlos uztaisīt uzturlīgumu, ka apņemos rūpēties par viņu un nodrošināt ar visu vajadzīgo līdz nāvei. Sakiet, cik tas izmaksātu un ar ko ir jāsāk, lai to izdarītu? Vai sākumā ir jātaisa uzturlīgums un tikai tad pārraksta īpašumu vai kādā secībā tas notiek, un cik ilgā laikā to var izdarīt?

A
atbild:
14. novembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai veiksmīgāk sastādītu un noslēgtu šo darījumu, iesakām Jums kopā ar tēvu, ņemot līdzi dokumentus, vērsties pie zvērināta notāra uz konsultāciju, kurā Jūs un Jūsu tēvs varat sīki izstāstīt faktisko situāciju un Jūsu tēva patieso gribu attiecībā uz privātīpašumu. Notārs ir darījuma vidutājs un ir ieinteresēts, lai Jūsu darījums būtu likumīgs un abām pusēm izdevīgs. Tādēļ notārs izskaidros Jums un privātīpašuma īpašniekam pušu tiesības, kā arī paskaidros darījuma nianses un paredzamās izmaksas. Piemēram, notāra amata atlīdzība pie uztura līguma ir nepilns procents no konkrētā darījuma vērtības, taču, lai sniegtu precīzāku atbildi, būtu jāzina dodamā uztura vērtība.

Īpašuma tiesības uz uztura devēju pāriet ar brīdi, kad uztura līgums ierakstīts zemesgrāmatā. Ja līgums tiek noslēgts notariālā akta formā, zvērināts notārs elektroniski nosūta nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai, līdz ar to tiek garantēta operatīva īpašuma tiesību reģistrācija. Jāņem vērā, ka zemesgrāmatā uztura saņēmēja labā tiks ierakstīta ķīlas tiesība uztura vērtībā un uztura dēvēja tiesības rīkoties ar īpašumu būs ierobežotas. 

Tāpat jāņem vērā, ka, nostiprinot uztura devēja īpašuma tiesības zemesgrāmatā, jāmaksā valsts nodeva 2% vai 0,5% apmērā, ja starp līdzējiem pastāv tuva radniecība vai laulība. Valsts nodevu aprēķina no tās summas, kura ir lielāka:

1) līgumā norādītā mēneša uztura vērtība gadā, reizinot ar 10;

2) pašvaldības noteiktā mēneša iztikas minimuma summa gadā, reizinot ar 10;

3) no nekustamā īpašuma novērtējuma kadastrā. 

Latvijas zvērinātu notāru kontaktinformācija ir pieejama mājaslapā latvijasnotars.lv.

Plašāku informāciju par uztura līgumu var uzzināt LV portāla skaidrojumā „Uztura līgums. Kas jāņem vērā, to noslēdzot”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas