E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10409
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja dzīvoklis samazināts pārbūves dēļ, kopīpašuma daļa nemainās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. septembrī, 2016
Vikija

Labdien! Manā īpašumā ir dzīvoklis daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā, dzīvokļa platība 70m2 . Vasarā veicu dzīvokļa pārbūvi (visi dokumenti tika saskaņoti būvvaldē). Pēc pārbūves veicu dzīvokļa pārmērīšanu un Valsts zemes dienestā saņēmu telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas lietu, pēc kuras secināms, ka pārbūves rezultātā dzīvojamā platība samazinājusies līdz 66m2. Ar visiem dokumentiem vērsos pie dzīvojamās mājas apsaimniekotāja un lūdzu, lai turpmāk visus maksājumus aprēķina, ņemot vērā dzīvokļa platību pēc pārbūves veikšanas. Apsaimniekotājs man paskaidroja, ka šādā gadījumā atsevišķā dzīvoklī veiktās pārbūves netiek ņemtas vērā, jo man piederošās kopīpašuma daļas joprojām ir tās, kas ierakstītas zemesgrāmatā – tātad atbilstošas 70m2 lielam dzīvoklim. Esot jāveic jauna kadastrālā uzmērīšana visai mājai un visiem īpašniekiem jānosaka kopīpašuma daļas, ņemot vērā jauno dzīvojamās mājas platību un tikai tad iespējams mainīt platību, par kādu tiek aprēķināti komunālie maksājumi. Vai apsaimniekotājs drīkst neņemt vērā mana dzīvokļa platību pēc pārbūves, kura ir noteikta oficiāli, veicot telpu grupas kadastrālo uzmērīšanu?

A
atbild:
14. oktobrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš sniedz šādu komentāru: “Apsaimniekotājs šajā gadījumā  rīkojas pilnīgi pareizi.  Tā gadās itin bieži, ka pēc pārbūves kāds dzīvoklis kļuvis par dažiem kvadrātmetriem mazāks. Taču tas nenozīmē, ka īpašniekam par to uzreiz ir mazāk jāmaksā.

Kā nosaka Dzīvokļa īpašuma likums, dzīvokļa īpašnieks mājas pārvaldīšanas izdevumus sedz nevis proporcionāli atsevišķā īpašuma kvadrātmetriem, bet kopīpašuma domājamai daļai, kas reģistrēta zemesgrāmatā (13. pants). Kaut arī likuma 5. panta otrajā daļā  ir teikts, ka, mainoties atsevišķā īpašuma kopējai platībai, attiecīgi mainās arī katrā dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmērs, šā panta trešajā daļā ir piebilde: šā panta otrās daļas noteikumi nav attiecināmi uz gadījumiem, kad atsevišķā īpašuma kopējās platības izmaiņas radušās, veicot rekonstrukciju, renovāciju vai restaurāciju atsevišķā īpašuma robežās.”

Te arī rodama atbilde uz Jūsu jautājumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas