E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10404
Lasīšanai: 3 minūtes

Ģimenes ārsts var atteikt izsniegt darbnespējas lapu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. septembrī, 2016
Jānis Bitenieks

Darbā palika slikti. Pirmo dienu nogulēju mājā, nebiju neko citu spējīgs kā gulēt. Otrā dienā piecēlos, zvanīju uz savu ģimenes ārsta poliklīnikas reģistratūru, izstāstīju, kas un kā, teica, ka abu ārstu nav... Vajadzēja man pieteikt darba nespējas lapu. Teica, lai zvanu nākamajā dienā, tad ārsti būšot uz vietas. Nākamajā dienā zvanu, sazvanu reģistratūru, iedod man ārstu. Ārstam saku, man palika slikti, un izskaidroju, kāpēc nevarēju uzreiz piezvanīt un utt. Tad man viņa pasaka, ka pēdējo reizi man dos darba nespējas lapu, lai meklējot ārstu kur tuvāk Rīgā, jo pašas atrodas Gulbenes novada Lizuma pagastā. Protams, tonis jūtams un utt. attieksme vnk dziļā .... Vai ģimenes ārsts var atteikt dot darba nespējas lapu un darīties, kā viņas izdarījās šobrīd, vnk mani pasūta trīs mājas tālāk? Ģimenes ārsti Baiba Mezīte un palīdze Ināra Jansone.

A
atbild:
05. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls
Veselības inspekcija
Agita Antonāne, Vadītāja biroja preses sekretāre

Ģimenes ārsts ir atbildīgs par to, lai darbnespējas lapas tiktu izsniegtas pamatoti. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība" 10. punktu darbnespējas lapu izsniedz ārstniecības iestādes ārsts vai ārsta palīgs pēc personas personīgas apskates un izmeklēšanas, pieņemto lēmumu pamatojot medicīniskajā dokumentācijā. No minētā punkta arīdzan izriet, ka  darbnespējas lapu var izsniegt jebkurš ārsts vai ārsta palīgs, kas sniedz pacientam nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus, t.sk. veic personas apskati un objektīvu izmeklēšanu. Ja objektīvā izmeklēšana apstiprina pacienta darba nespēju, ārstniecības iestādei ir jāizsniedz darbnespējas lapa.

Tātad, ja pacienta faktiskā dzīvesvieta ir Rīgā, taču viņa ģimenes ārsts ir reģistrēts citā teritorijā, tad pacients medicīnisko palīdzību akūtas saslimšanas gadījumā vai hroniskas slimības saasinājuma gadījumā var saņemt Rīgā jebkurā ārstniecības iestādē (piemēram, poliklīnikā, slimnīcā) vai arī izsaucot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

Vienlaikus atgādinām, ka pacientam ir tiesības mainīt ģimenes ārstu, ja viņu neapmierina esošā ģimenes ārsta darba kvalitāte un attieksme (Ministru kabineta noteikumu Nr. 1529 „Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 35. punkts).

Kā to izdarīt, izklāstīts LV portāla skaidrojumā “Kā nomainīt ģimenes ārstu?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas