E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10398
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nerezidenta ienākuma nodokli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2016
Monika

Labdien! Ja nerezidents uzstājas Latvijā koncertā, viņš ir fiziska persona - viņa ienākums apliekas ar IIN? Kurš maksā šo nodokli, pats nerezidents?

A
atbild:
26. septembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot 23% nodokļa likmi, izmaksas brīdī ietur no atlīdzības par nerezidentu – mākslinieku – profesionālo darbību Latvijā. Nodokli ietur arī tad, ja rezidents atlīdzību izmaksā nerezidentam – juridiskajai personai, kura nodrošina mākslinieku klātbūtni vai arī pārstāv tos. Šāds skaidrojums sniegts Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā „Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nerezidentu – fizisko personu – ienākuma”. Minēts arī piemērs.

„Latvijas kapitālsabiedrība veic samaksu ārvalsts kapitālsabiedrībai 20 000 euro par izpildītājmākslinieka uzstāšanos Latvijā. Samaksa ietver gan atlīdzību māksliniekiem (15000 euro), gan atsevišķi atlīdzību ārvalsts kapitālsabiedrībai (5000 euro). Latvijas kapitālsabiedrība, veicot maksājumu ārvalsts kapitālsabiedrībai, ietur nodokli 3450 euro apmērā no izpildītājmākslinieka atlīdzības.”

Metodiskais materiāls “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nerezidentu – fizisko personu – ienākuma” atrodams VID mājaslapā.

Ar nodokli apliekamo ienākumu no autoratlīdzības ietekmē gan tiesības atskaitīt attaisnotos izdevumus, gan starptautisko konvenciju noteikumi. Respektīvi, nosakot, vai fiziskajai personai – nerezidentam – par Latvijā gūto ienākumu jāmaksā nodoklis, ievēro arī spēkā esošos divpusējos starptautiskos līgumus par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu (nodokļu konvencijas).

Konkretizējot situāciju, jautājumi par nodokļa piemērošanu Jums jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas, tajā skaitā elektroniski, ir VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas