E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10388
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Sūdzības iesniegšana izsoles atzīšanai par spēkā neesošu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2016
Rihards

Labdien! Civilprocesa likuma 606. panta sestajā daļā ir noteikts, ka tiesu izpildītājs nosaka izsoles soli, ne mazāku par vienu procentu un ne lielāku par 10 procentiem no nekustamā īpašuma izsoles sākumcenas. Vai šis izsoles soļa ierobežojums ir saistošs ķīlas ņēmējam, nosakot izsoles noteikumus Civilprocesa likuma 396. panta kārtībā, ja nekustamais īpašums tiek labprātīgi pārdots izsolē tiesas ceļā? Vai un kas ir tiesīgs apstrīdēt izsoles noteikumus, ja ķīlas ņēmējs ir noteicis mazāku izsoles soli par Civilprocesa likuma 606. panta sestajā daļā noteikto? Paldies par atbildi!

A
atbild:
22. septembrī, 2016

Labprātīgās izsoles gadījumā, nosakot izsoles nosacījumus, attiecībā uz izsoles soli Civilprocesa likuma 606. panta sestās daļas nosacījumus būtu jāņem vērā. Parasti praksē intervāls 1-10% no izsoles sākumcenas tiek ievērots. Tomēr tiesu izpildītājs, rīkojot šādu izsoli, vadās pēc tiem nosacījumiem, ko apstiprinājusi tiesa saskaņā ar Civilprocesa likuma 397. pantu.
Sūdzību šādā situācijā varētu iesniegt pie izsoles akta apstiprināšanas. Civilprocesa likuma 617. panta otrā daļa nosaka: sūdzību par tiesu izpildītāja rīcību, kas dod pamatu prasīt izsoles atzīšanu par spēkā neesošu, ieinteresētās personas 10 dienu laikā no izsoles noslēguma dienas var iesniegt rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļā pēc nekustamā īpašuma atrašanās vietas.

Kā pamatojums būtu minams Civilprocesa likuma 617. panta pirmās daļās 6. punkts: tiesa atzīst izsoli par spēkā neesošu, ja, vēršot piedziņu uz nekustamo īpašumu, tiesu izpildītājs pieļāvis būtiskus procesuālus pārkāpumus vai konstatēti citi būtiski apstākļi, kas nepieļauj nekustamā īpašuma nostiprināšanu uz pircēja vārda.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas