E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10387
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Vērtē NĪ nepieciešamību valsts funkciju veikšanai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2016
Ella

Vēlos savu kopīpašuma 1/14 daļu dāvināt Latvijas valstij, jo līdzīpašnieki to nevēlas ņemt (baidoties no lielākas nodokļu maksas). Sakiet, lūdzu, kur man jāvēršas ar šādu nodomu (kādā valsts iestādē) un kādi dokumenti ir ņemami līdzi? Gadiem ir apnicis būs par kopīpašuma ķīlnieci, tāpēc nolēmu, ka tāds īpašums man nav vajadzīgs. Paldies par atbildi, kuru ceru saņemt tuvākajā laikā!

A
atbild:
07. oktobrī, 2016
Valsts kanceleja
Linda Jākobsone, Komunikācijas departamenta vadītāja

Valsts kancelejas Juridiskais departaments (turpmāk – Departaments) ir izvērtējis jautājumu par privātpersonas vēlmi sava kopīpašuma 1/14 daļu dāvināt Latvijas valstij.

Šāds dāvinājums ir iespējams, ja dāvana ir nepieciešama valsts funkciju nodrošināšanai.

Lai uzsāktu dāvināšanas procedūru, nekustamā īpašuma īpašniece var vērsties ar priekšlikumu par dāvinājumu kompetentajā iestādē. Tā kā īpašniece nav norādījusi informāciju, kas īpaši raksturotu nekustamā īpašuma atbilstību noteiktas ministrijas atbildības jomai, iesniegumu iespējams adresēt Finanšu ministrijai, kura izstrādā un īsteno politiku valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas jomā. Saņemot dāvinājuma priekšlikumu, kompetentajai iestādei jāvēršas Ministru kabinetā, jo tas ir tiesīgs valsts vārdā izlemt jautājumu par dāvanas pieņemšanu.

Atbilstoši Civillikuma 1912. un 1913. pantam, kā arī 1915. panta pirmajai daļai valstij kā apdāvināmajam jānosaka iestāde, kura tās vārdā pieņemtu dāvinājumu, lai tas būtu spēkā. Ievērojot to, ka Latvijas normatīvajos aktos nav tieši regulēta nekustamā īpašuma pieņemšana dāvinājumā valsts vārdā, un valsts iestādes var rīkoties tikai normatīvajos aktos noteikto pilnvaru ietvaros (proti, darīt to, kas tieši ir atļauts), valsts iestādes nevar patstāvīgi pieņemt dāvinājumā nekustamo īpašumu. Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 58. pantu valsts pārvaldes iestādes ir padotas Ministru kabinetam. Ministru kabinets ir tiesīgs rīkoties valsts vārdā – nolemt pieņemt dāvinājumu un arī pilnvarot noteiktu valsts iestādi šo lēmumu īstenot.

Saskaņā ar Civillikuma 1928. pantu katram dāvinājumam var pievienot sevišķu uzlikumu, piemēram, norādīt, kādā kārtā vai kādam mērķim apdāvinātam jāizlieto saņemtā dāvana.

Vienlaikus jāņem vērā, ka valsts pārvalda tikai tos nekustamos īpašumus, kas ir nepieciešami tās funkciju veikšanai, un neiejaucas privātpersonu civiltiesiskajās attiecībās. Tādējādi nekustamā īpašuma dāvinājumus no privātpersonām valsts pieņem tikai izņēmuma gadījumos, kas saistīti ar valsts funkciju nodrošināšanu, piemēram, vides aizsardzības vai valsts drošības jomā. Katrs gadījums tiek individuāli izvērtēts.

Ņemot vērā iepriekš minēto, nekustamā īpašuma īpašniece var vērsties ar dāvināšanas priekšlikumu Finanšu ministrijā, iesniegumam pievienojot īpašuma tiesības apliecinošus dokumentus un citus materiālus, kas palīdzētu novērtēt dāvanas piemērotību valsts funkciju nodrošināšanai.

Lūdzam ņemt vērā, ka nedz Valsts kanceleja, nedz Departaments nesniedz oficiālus tiesību normu skaidrojumus. Tiesību nomas interpretē to piemērotājs. Viedokļa sagatavošanā izmantota Departamenta rīcībā esošā informācija, kura var būt nepilnīga. Tādējādi atbilde uz Jūsu jautājumiem vērtējama tikai kā Departamenta viedoklis, kas nav saistošs citām personām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas