E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10386
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Algu nosaka atbilstoši Atlīdzības likumam un amatu katalogam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2016
Aiva

Labdien, kā es varu pārliecināties un pārbaudīt, ka remontstrādniekam maksimālā alga drīkst būt 400 EUR? Tā esot augstākā likme, kuru pieļauj 13. amatu saime, IA amatu saimes līmenis un 1. mēnešalgu grupa? Kurš likums to visu nosaka?

A
atbild:
22. septembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts vai pašvaldību institūcijās strādājošo darba samaksas noteikšanai amatu saimes, to līmeņi, raksturojumi  un mēnešalgu grupas ir reglamentētas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā  (Atlīdzības likums) un Ministru kabineta noteikumos Nr. 1075 “Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs” un šo tiesību aktu pielikumos.

Saskaņā ar likumu amatam atbilstošo mēnešalgu grupu nosaka, pamatojoties uz amatu saimi un līmeni atbilstoši Ministru kabineta noteiktajam valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogam.

13. saimē (Fiziskais un kvalificētais darbs) ietilpst amati, kuru pildītāji veic fizisku darbu (strādnieku darbu), piemēram, apkopējs, sētnieks, garderobists, kurinātājs, apstādījumu speciālists, sanitārtehniķis, elektriķis.

Amatu katalogā šai saimei nav IA līmeņa, bet ir I līmenis.

Amatu saimju raksturojums, līmeņu apraksti un amatu paraugapraksti ir noteikti amatu kataloga (MK noteikumi Nr.1075) 1. pielikumā.

13. saimei ir astoņi līmeņi (I, II A, II B, III, IV, V, VI, VII).

I līmenis un raksturojums: Uzkopj telpas. Veic vienkāršus standarta darbus. Nepieciešamās zināšanas un iemaņas iespējams apgūt dažu dienu laikā. Darbs pilnībā tiek uzraudzīts.

Šī amata paraugapraksts:

  • Uzkopj un uztur kārtībā iestādes pārziņā esošās telpas un teritoriju;
  • Veic vienkāršus labošanas un remonta darbus;
  • Veic vienkāršus standarta darbus (piemēram, materiālu sagatavošana apstrādei, darba instrumentu apkope, materiālu iekraušana un izkraušana);
  • Darbs neietver sarežģītas tehnikas izmantošanu.

Salīdzinājumam - nākošais šajā saimē ir II A līmenis:  Veic darbus, kas sastāv no vairākām secīgām operācijām, kuru veikšanai nepieciešama koordinēšana, kā arī izpratne par darba procesu.

Amata paraugapraksts:

  • Kontrolē darba ātrumu un rezultāta kvalitāti;
  • Veic izmaiņas iekārtu operācijās atbilstoši temperatūrai, spiedienam, ātrumam un izejmateriāliem;
  • Var strādāt ar mašīnām un iekārtām, kuru darbināšanai nav nepieciešama speciālā izglītība.

Amatu saimes (apakšsaimes) un mēnešalgu grupas un atbilstošie līmeņi ir noteikti jau minēto MK noteikumu 1.1 pielikumā. 13. saimes I līmenim piemērojama pirmā mēnešalgu grupa. Likumā (3. pielikums) noteikts, ka maksimālā mēnešalga šai grupai ir ne vairāk kā 413 eiro.

Jautājumus, kas attiecas uz darbinieka un darba devēja tiesībām un pienākumiem, nosaka starp tiem noslēgtais darba līgums. Problemātiskās situācijas var vērsties Valsts darba inspekcijā, kuras funkcija ir valsts uzraudzības un kontroles īstenošana darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Kontakti: tālruņi 67186522, 67186523; e-pasts vdi@vdi.gov.lv; mājaslapa www.vdi.gov.lv.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas