E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10385
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vienīgā īpašuma pārdošanas ienākuma ieguldīšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2016
Jānis

Labdien! Pārdodu pirms 10 gadiem iegādātu īpašumu - apbūves zeme. Pirms gada kredītā iegādāts īpašums - māja. Visus no pārdošanas saņemtos līdzekļus novirzīšu mājas kredīta atlikuma daļējai dzēšanai. Jautājums - vai minētie darījumi dod iespēju pretendēt uz likumā par kapitāla pieauguma nodokli norādīto atrunu par funkcionāli līdzvērtīga īpašuma iegādi, tādējādi nemaksājot šo nodokli?

A
atbild:
21. septembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ienākumam, kurš no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, ir jābūt ne mazākam kā starpībai starp nekustamā īpašuma atsavināšanas cenu un tā iegādes vērtību. Ja no jauna tiek ieguldīts mazāks ienākums par noteikto, tad starpība, kas veidojas, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un ieguldīto ienākumu, ir uzskatāma par ienākumu no kapitāla pieauguma un apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ienākumam no kapitāla pieauguma tiek piemērota 15% likme.

Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem, piemēram, aizvietojot māju ar dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, atsavinot apbūves zemi, vietā iegādājoties dzīvokli vai māju.

Tātad tā ir viena īpašuma aizstāšana ar citu situācijā, kad vienīgais īpašums vēl nav pārdots, bet ir izdevība vai nepieciešamība nopirkt vietā citu. Iegādājoties funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu, var tikt izmantots arī bankas kredīts.

Ja Jūs interesē sava konkrētā situācija, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā ar īpašuma iegādes un atsavināšanas dokumentiem, lai saņemtu atbildi, vai konkrēti Jūsu gadījumā var tikt piemērots likuma 9. panta pirmās daļa 34.2 punkts – ar nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas