E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10378
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja izveidojies uzturlīdzekļu parāds, to piedzen tiesu izpildītājs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2016
Zita

Labdien, lieta tāda, ka 3 gadus atpakaļ caur tiesu piedziņu bērna tēvam alimentus. Viņš nav maksājis visu šo laiku. Visu laiku žēloju viņu, domāju, ka apdomāsies. Nu ir sakrājusies naudas summa. Vai man ir tiesības tagad caur tiesu izpildītāju piedzīt visu naudas summu, ko viņš nav maksājis pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
29. septembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja Jums ar tiesas spriedumu noteikts piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam un bērna tēvs šo apmēru nenodrošina, Jums ir tiesības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar pieteikumu par uzturlīdzekļu parāda piedziņu. Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma - līdz pat parādnieka mūža beigām tiesu izpildītājam būs iespējams vērst piedziņu uz jebkuru viņa mantu, arī pensiju.

Lai piedzītu uzturlīdzekļu parādu no bērna tēva spriedumā noteiktajā apmērā, Jums tiesā jāsaņem izpildu raksts un jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam pēc parādnieka dzīvesvietas, mantas atrašanās vietas vai darbavietas, lūdzot vērst piedziņu uz parādnieka kustamo mantu, nekustamo īpašumu un naudu. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā

Ja piedziņa būs iespējama, tiesu izpildītājs izmaksās Jums no parādnieka piedzītos uzturlīdzekļus bērna uzturam. Ja tiesu izpildītājs konstatēs, ka piedziņa nav iespējama vai iespējama apmērā, kas ir mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, Jums būs tiesības saņemt ikmēneša uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas