E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10357
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Iznomātāja pienākums ir informēt VID

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2016
Andris

Man ir telpu nomas līgums ar VAS “Latvenergo” un “Sadales tīkls”. Līdz šim biju reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs. Pavasarī dzirdēju pa radio, ka šāda reģistrācija varot arī nebūt un man šajā gadījumā būtu jāmaksā nodoklis 10% apmērā no ienākumiem. No brīža, kad biju izbeidzis saimniecisko darbību, es sāku saņemt maksājumus par 23% mazākus, nekā līgumā bija noteikts. Kāpēc parādījās tāda patvaļīga un nesaprotama līguma neievērošana?

A
atbild:
24. oktobrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jums ir līgums ar konkrētiem uzņēmumiem, un, ja ir kādas atkāpes no tā, uzņēmumos jānoskaidro, kāpēc ir mainījies nomas maksājums.

Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka esat mainījis nodokļa maksātāja statusu, proti, vairs neesat Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs. Turklāt, ja, iznomājot telpas, izvēlas maksāt nodokļa mazo likmi (10%), arī tad tas ir jāpaziņo VID, respektīvi, jāiesniedz nomas  līgums.

Komersanta (uzņēmuma) pienākums, izmaksājot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamus ienākumus fiziskajai personai, ir ieturēt nodokli (23%) no fiziskās personas, kurai nav izsniegts Valsts ieņēmumu dienesta apliecinājums par reģistrēšanos saimnieciskās darbības veicēja statusā. Savukārt, ja nomas maksājums ir fiziskajai personai, kura paziņojusi VID par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu, arī tad tiek ieturēts nodoklis (10%).

Tātad nodokļa piemērošana ir atkarīga no tā, kāds nodokļa maksātāja statuss ir fiziskai personai, ar ko noslēgts līgums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas