E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10351
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nereģistrēta ārstniecības iestāde nevar sniegt ārstniecības pakalpojumus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2016
Agris Grāvelsiņš

Labdien! Iesniedzot Gada ienākumu deklarāciju par 2015. gadu, iekļāvu attaisnotos izdevumos maksu par zobu protezēšu, pievienojot apmaksas kvīti. Pēc VID lēmuma saņemšanas konstatēju, ka šie izdevumi nav iekļaujami attaisnotajos izdevumos kā ārstnieciskais pakalpojums, "jo pēc VID rīcībā esošās informācijas SIA “V.R. Zobu laboratorija” nav reģistrēta Ārstniecības iestāžu un sertifikācijas reģistrā". Lūdzu paskaidrojiet, kur likumā par attaisnotiem izdevumiem ir minēts, ka, saņemot ārstniecības pakalpojumus, man ir pienākums pārliecināties par to, ka medicīnas pakalpojuma sniedzējs ir reģistrēts šajā reģistrā ? Vai VID lēmums ir pamatots?

A
atbild:
30. septembrī, 2016

Veselības inspekcijas informācijā, atbildot uz jautājumiem par  ārstniecības iestāžu/personu reģistrāciju, ir paskaidrots: Saskaņā ar Ārstniecības likuma 1. pantu ārstniecības iestāde var sniegt ārstniecības pakalpojumus, ja tā ir reģistrēta ārstniecības iestāžu reģistrā un atbilst obligātām prasībām (kas noteiktas 2009. gada 20. janvāra Ministru kabineta noteikumos Nr. 60 „Noteikumi par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām”.

Kas attiecas uz maksājuma sasaisti ar tiesībām uz attainoto izdevumu deklarēšanu, par ko Jūs jautājat, Valsts ieņēmumu  dienesta Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja izklāsta: Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka pirms ienākumu aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti izdevumi par fiziskās personas un viņa ģimenes locekļu medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, kā arī to, ka fiziskās personas tiesības uz attaisnoto izdevumu izslēgšanu no apliekamā ienākuma pierādāmas dokumentāri, uzrādot attiecīgus dokumentus vai iesniedzot to norakstus.

Tādējādi fiziskai personai ar attaisnojuma dokumentiem ir jāpierāda, ka personai taksācijas gadā ir bijuši izdevumi par ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu. Saskaņā ar Ārstniecības likuma 1. panta 3. punktu ārstniecības iestādes ir ārstu prakses, valsts un pašvaldību iestādes, komercsabiedrības, kas reģistrētas ārstniecības iestāžu reģistrā, atbilst normatīvajos aktos noteiktajām obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām un nodrošina ārstniecības pakalpojumus.

Savukārt minētā likuma 26. panta pirmajā daļā noteikts, ka patstāvīgi nodarboties ar ārstniecību attiecīgajā profesijā atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei atļauts ārstniecības personām, kuras ir reģistrētas ārstniecības personu reģistrā, savukārt šī panta otrajā daļā noteikts, ka patstāvīgi nodarboties ar ārstniecību konkrētā pamatspecialitātē, apakšspecialitātē vai papildspecialitātē atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei atļauts ārstniecības personām, kuras ir sertificētas un reģistrētas ārstniecības personu reģistrā.

Tādējādi iestādes, kas nav atzīstamas par ārstniecības iestādi, un personas, kas nav reģistrētas ārstniecības personu reģistrā, sniegtie pakalpojumi nav atzīstami par ārstniecības pakalpojumiem. Ņemot vērā minēto, lai fiziskā persona savos attaisnotajos izdevumos būtu tiesīga iekļaut izdevumus par ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, šos pakalpojumus ir jāsniedz ārstniecības iestādei, kura ir reģistrēta Ārstniecības iestāžu reģistrā, vai personai, kas reģistrēta ārstniecības personu reģistrā.

Tā kā pakalpojumus, kurus sniegusi Ārstniecības iestāžu reģistrā nereģistrēta iestāde, nevar atzīt par ārstnieciskajiem pakalpojumiem, tad šādi fiziskās personas  izdevumi nav iekļaujami gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotie izdevumi par ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu.

Saraksts ar reģistrētajām ārstniecības iestādēm ir Veselības inspekcijas mājaslapas sadaļā Datubāzes -  Ārstniecības iestāžu reģistrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas