E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10345
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Valdes locekļu ievēlēšana ir pašu DzĪKS biedru atbildība

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2016
Tatjana

Labdien, mēs esam DzĪKS sabiedrība, un mēs vēlējāmies uzzināt, vai mājas iedzīvotājs, kam nepieder dzīvoklis, var būt Valdes loceklis, kā arī vai viņam var būt paraksta tiesības?

A
atbild:
13. oktobrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kooperatīvo sabiedrību likumā par valdi cita starpā ir šāds regulējums: “46.pants. Kooperatīvās sabiedrības valde

(1) Kooperatīvās sabiedrības valde ir sabiedrības izpildinstitūcija, kas vada un pārstāv kooperatīvo sabiedrību.

(2) Valde pārzina un vada kooperatīvās sabiedrības lietas. Tā atbild par sabiedrības saimniecisko darbību, kā arī par to, lai sabiedrībā kārtotā grāmatvedība atbilstu likumam.

(3) Valde pārvalda kooperatīvās sabiedrības mantu un rīkojas ar tās līdzekļiem atbilstoši likumiem, kooperatīvās sabiedrības statūtiem un biedru kopsapulces (pilnvaroto sapulces) lēmumiem.

(4) Valdes locekļus uz kooperatīvās sabiedrības statūtos paredzēto laiku, kas nav ilgāks par trim gadiem, ievēlē un atsauc biedru kopsapulce, aizklāti balsojot. Valdes priekšsēdētāju ievēlē biedru kopsapulce, bet viņa vietnieku — valdes locekļi no sava vidus, ja statūtos nav noteikts citādi./../”

Tā kā šis likums nav rakstīts speciāli dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajām sabiedrībām (DzĪKS), bet tās tikai to piemēro savā darbībā, tad arī detalizēts skaidrojums, vai valdes loceklis var būt persona, kas nav dzīvokļa īpašnieks attiecīgās DzĪKS pārvaldītajā mājā, likumā nav atrodams. Tā arī nav likuma funkcija, jo tas nosaka kooperatīvo sabiedrību darbības pamatprincipus.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē no praktiskās darbības skatupunkta: “Dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajās sabiedrībās parasti nemēdz par valdes locekļiem ievēlēt cilvēkus no malas. Ja šādas personas ievēlē, tā ir pašu DzĪKS biedru atbildība, jo neviens to nepārbaudīs. Taču jāņem vērā, ka DzĪKS nodibina noteikts personu loks, un tie ir konkrētas mājas dzīvokļu īpašnieki; šie dibinātāji kļūst par attiecīgās kooperatīvās sabiedrības biedriem. Savukārt valdi ievēlē no DzĪKS biedru vidus. Tas nozīmē, ka īrnieks vai kāda persona, kura mājā kaut kādu iemeslu dēļ uzturas, pēc loģikas nevar būt valdē, jo nav DzĪKS biedrs. Taču vēlreiz uzsveru – izvēle ir pašu DzĪKS biedru kopsapulces ziņā. Vēl, protams, ir svarīgi, kas rakstīts DzĪKS statūtos.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas