E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10232
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi pilngadīgam bērnam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2016
Oļegs

Dēls ir pabeidzis vidusskolu, ir 19 gadus vecs. Vasarā strādā algotu darbu, iestājoties rudenim, atsāks mācības tālāk. Dzīvos mācību iestādes viesnīcā/kopmītnē. Līdz skolas beigšanai es pārskaitīju naudu uz mātes kontu. Bet nu tagad, arī visu vasaru es to daru uz dēla kontu. Māte man savukārt draud ar tiesas darbiem, ka naudu man jāskaita tiesas spriedumā norādītajā kontā. Jautājums, kam taisnība?

A
atbild:
30. augustā, 2016
Laura Studente
LV portālam

Ja pienākums maksāt uzturlīdzekļus ir noteikts ar tiesas spriedumu, tas jāpilda precīzi tādā kārtībā, kāda noteikta sprieduma nolemjošajā daļā. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms, ja vien tas Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā nav pārsūdzēts.

Taču visbiežāk, ja uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums ir noteikts tiesas spriedumā, tas ir terminēts līdz bērna pilngadības sasniegšanai.

Arī pilngadīgam bērnam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus līdz 24 gadu vecumam, ja tam ir attaisnojošs iemesls, piemēram, vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšana.

 Šajā gadījumā bērna mātei vairs nav teikšanas par uzturlīdzekļu piedziņu, jo prasība tiesā būs jāiesniedz pašam pilngadīgajam bērnam un līdz ar to arī saņemt uzturlīdzekļus savā bankas kontā.

Vairāk informācijas pievienotajos rakstos un e-konsultācijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas