E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10212
Lasīšanai: 3 minūtes

Komandējuma dienas naudas apmērs Lielbritānijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. augustā, 2016
Eugene

Lai veiktu savu darbu, saskaņā ar darba līguma pantiem un pamatojoties uz darba devēja rakstisko rīkojumu, Latvijas Republikas uzņēmuma (nebudžeta, komerciāla organizācija) darbinieks tiek sūtīts no Rīgas uz Londonu uz 21 dienu, lai veiktu uzņēmuma servisa pakalpojumus Lielbritānijā. Lielbritānijas uzņēmums, kas ir aicinošā puse, apmaksā uz sava rēķina Latvijas Republikas uzņēmuma darbiniekam dzīvošanu Londonā un arī lidojumu no Rīgas uz Londonu, bet nenodrošina ēdināšanu trīs reizes dienā. Lai segtu papildus izmaksas komandējuma laikā, Latvijas Republikas uzņēmuma darbiniekam, sākot ar dienu, kad bija šķērsota Latvijas Republikas robeža, braucot komandējumā un beidzot ar dienu, kad bija šķērsota Latvijas Republikas robeža, atgriežoties atpakaļ, darba devējs maksā dienas naudu 45 eiro apmērā, kas veido 71,43% no dienas naudas Lielbritānijai (63 eiro), kas noteikta Ministru kabineta 12. oktobra 2010. gada noteikumu Nr. 969 1. pielikumā “Izdevumu diennakts normas komandējumiem (darba braucieniem) uz ārvalstīm”. Vai tas ir “Darba līguma” 76. panta pārkāpums, ka Latvijas Republikas (nebudžeta, komerciāla organizācija) uzņēmuma darbinieks, kas ir bijis ārzemju komandējumā pēc darba devēja lēmuma, saņems par katru komandējuma dienu dienas naudu, kas ir zemāka par to, kas ir noteikta 1. pielikumā pie Ministru kabineta 12. oktobra 2010. gada noteikumiem Nr. 969 augstākminētajā gadījumā?

A
atbild:
22. septembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 76. panta pirmās daļas 1. punkts paredz darba devēja pienākumu atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu.

Kārtību, kādā atlīdzināmi izdevumi, kas saistīti ar komandējumiem un darba braucieniem, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” (turpmāk - Noteikumi Nr. 969). Noteikumu Nr. 969 17. punktā ir noteikts, ka komandējuma vai darba brauciena izdevumus darbiniekam atlīdzina institūcija, kura viņu nosūtījusi komandējumā vai darba braucienā.

Noteikumu Nr. 969  13. punkts paredz darba devējam tiesības samazināt dienas naudu, proti, par katru komandējuma dienu izmaksāt līdz 30% no dienas naudas, ja pastāv šādi apstākļi:

  • darbiniekam tiek nodrošināta bezmaksas uzturēšanās – tiek nodrošināta viesnīca (naktsmītne) un
  • darbiniekam tiek nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā (tai skaitā no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem).

Ja iepriekšminētie apstākļi darbiniekam komandējuma laikā nav nodrošināti, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam komandējuma naudu Noteikumos Nr. 969 paredzētajā apmērā, proti, 63 eiro dienā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas