E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10200
Lasīšanai: 3 minūtes

Bezdarbnieka pabalstu piešķir, pamatojoties uz darba devēja VID sniegtajām ziņām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2016
Inese

Labdien. Mans jautājums ir sekojošs: biju BKA un dzīvesvietas maiņas dēļ nācās no darba aiziet, tiku atlaista uz abpusēju vienošanos, kas it kā ļautu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu jau no pirmā mēneša. Iestājos 22. augustā uzskaitē, bet pabalsts piešķirts tikai no 22. oktobra. Tas nozīmē, ka no 22. augusta līdz tam 22. oktobrim nesaņemšu neko, kāpēc tā?

A
atbild:
26. augustā, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Bezdarbnieka pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā ar likumu "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" un uz šī likuma pamata izdotajiem Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumiem Nr. 866 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība".

Ja personai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, tad šo pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk - VSAA) piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu VSAA par pabalsta piešķiršanu. Savukārt, ja darba attiecības ir izbeigtas uz paša darbinieka uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu – bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis VSAA iesniegumu pabalsta piešķiršanai, bet ne ātrāk kā 2 mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

VSAA bezdarbnieka pabalstu piešķir pēc tam, kad elektroniskā informācijas apmaiņā ir saņemts Nodarbinātības valsts aģentūras apstiprinājums par to, ka personai ir bezdarbnieka statuss, un no Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) ir saņemtas darba devēja iesniegtās ziņas par to, ka attiecīgā persona ir zaudējusi darba ņēmēja statusu.

Kā jau minēts, ziņas par darba ņēmēja statusa zaudēšanu, norādot attiecīgo ziņu kodu par no darba atbrīvošanās iemeslu, VID sniedz darba devējs.

Ja VSAA no VID saņem informāciju, ka darba tiesisko attiecību izbeigšanās pamats ir darba ņēmēja uzteikums vai arī darba attiecības ir pārtrauktas sakarā ar darba ņēmēja pārkāpumu - bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis VSAA iesniegumu pabalsta piešķiršanai, bet ne ātrāk kā 2 mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Iesakām sazināties ar VSAA nodaļu, kura pieņēmusi lēmumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu (lēmumā ir norādīta kontaktinformācija), lai noskaidrotu visus faktiskos apstākļus un rastu risinājumu gadījumā, ja darba devēja sniegtās ziņas ir neprecīzas.

Informāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu varat iegūt arī klātienē ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus un personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas