E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10198
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu maksā līdz bērna 1,5 gada vecumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2016
Gita

Labdien! Man ir jautājums par bērna kopšanas atvaļinājuma izmaksāšanu. Bērna kopšanas atvaļinājums man ir piešķirts uz 1,5 gadu, no 9. marta līdz 9. septembrim, bērns piedzima 12. janvārī. Tātad darbā atgriežos 9. septembrī. Bet bērna kopšanas atvaļinājumu man izmaksā no 9. marta līdz 17. jūlijam. Kāpēc tā? Es palieku 2 mēnešus bez iztikas līdzekļiem un strādāt arī nevaru tos 2 mēnešus.

A
atbild:
26. augustā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalstu (171 eiro) maksā līdz bērna 1,5 gadu vecumam. Sociāli apdrošinātam vecākam papildus ir tiesības uz vecāku pabalstu. Ja vecāks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vecāku pabalstu maksā vai nu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, vai līdz 1 gada vecumam – atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma.  Ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā, maksā 30% no piešķirtā vecāku pabalsta apmēra.

Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs. Tā ilgums ir 1,5 gads, un šo atvaļinājumu var pieprasīt jebkurā laikā līdz bērna 8 gadu vecumam. Darba devējs piešķir atvaļinājumu, bet pabalstus maksā valsts (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra). Tātad pabalstu izmaksas ilgumam un bērna kopšanas atvaļinājuma periodiem nav jāsakrīt.

No bērna 1,5 gada vecuma līdz 2 gadiem tiek maksāts pabalsts 42,69 eiro mēnesī, no bērna viena gada vecuma – ģimenes valsts pabalsts -  par pirmo bērnu ģimenē ir 11,38 eiro mēnesī.

Par bērna kopšanas atvaļinājumiem un pabalstiem vecākiem varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Informācija par vecāku pabalstiem atrodama VSAA mājaslapā.

Ja ir neskaidrības ar pabalstu maksājumu periodiem, jāsazinās ar VSAA, to var izdarīt arī elektroniski, rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas