E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10190
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi, ja meita ir pilngadīga

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2016
paula Freimane

Vai tēvam meitai jāmaksā alimenti, ja viņa ir pilngadīga un mācās universitātē dienas nodaļā un pati sevi nevar apgādāt, ja tiesas lēmumā ir rakstīts – piedzīt uzturlīdzekļus 1996. gada 22. decembrī dzimušās meitas 30 proc. apmērā līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt?

A
atbild:
23. augustā, 2016
Laura Studente
LV portālam

Jā, jāmaksā. Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz: vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Lai gan normatīvajos aktos nav noteikts skaidrojums tēzei „bērns pats var sevi apgādāt,” tomēr ir skaidrs, ka iemeslam, kāpēc uzturlīdzekļi ir nepieciešami, jābūt pamatotam un pilna laika klātienes mācības izglītības iestādē ir pats biežākais pamatojums šādos gadījumus.

Vienlīdz gan tiek pieņemts – ja bērns turpina izglītoties, uzturlīdzekļi ir jāmaksā ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Tā kā bērns ir pilngadīgs, prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu savam uzturam ir jāsniedz viņam pašam, un būtiski atzīmēt, ka bērnam, piedzenot uzturlīdzekļus savam uzturam, atbilstoši Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktā noteiktajam  par dokumentu iesniegšanu tiesā nekas nav jāmaksā. 

Iesniedzot pieteikumu, viņam ir pienākums pamatot, ka viņš nespēj pats par sevi gādāt. Šajā gadījumā nepieciešams apliecinājuma dokuments par mācībām pilna laika studijās, ko var iegūt augstskolā.

Vairāk par uzturlīdzekļu piedziņu, ja persona jau ir pilngadīga, lasiet LV portāla skaidrojumā „Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas