E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10181
Lasīšanai: 5 minūtes
11
11

Juridiskās personas maksātnespējas pieteikums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2016
Jānis

Labdien. Esmu uzņēmuma vienīgais īpašnieks un vienlaicīgi lielākais kreditors (personīgi), kam uzņēmums palicis parādā. Kādi dokumenti ir jāsagatavo, lai pieteiktu uzņēmuma maksātnespēju? Kur tie jāiesniedz? Kāda ir atšķirība, ja maksātnespējas pieteikumu iesniedzu kā kreditors un kāda, ja iesniedzu kā maksātnespējīgais uzņēmums?

A
atbild:
14. septembrī, 2016
Maksātnespējas administrācija
Karīna Paturska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Atkarībā no tā, vai maksātnespējas procesa pieteikumu iesniedzat kā kreditors vai kā parādnieks, atšķiras maksātnespējas procesa pieteikuma saturs.


Kreditora juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma saturs

Atbilstoši Civilprocesa likuma 363.2 pantam kreditors juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumā norāda:

1) kreditora firmu (nosaukumu), tostarp arī reģistrācijas numuru un juridisko adresi;

2) parādnieka firmu (nosaukumu), tās reģistrācijas numuru un juridisko adresi; kā arī

3) maksātnespējas procesa pazīmi.

Juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīmes ir noteiktas Maksātnespējas likuma 57. panta pirmajā daļā. Parādniekam piemēro juridiskās personas maksātnespējas procesu, ja ir kāda no šajā normā minētajām pazīmēm.

Norādām, ka, iesniedzot maksātnespējas procesa pieteikumu, ja, piemērojot piespiedu izpildes līdzekļus, nav bijis iespējams izpildīt tiesas nolēmumu par parāda piedziņu no parādnieka, kreditors pieteikumam pievieno pierādījumus par prasījuma pamatojumu un apmēru, kā arī tiesu izpildītāja izsniegtu aktu par neiespējamību piedzīt parādu no parādnieka.

Savukārt, iesniedzot maksātnespējas procesa pieteikumu, ja parādnieks nav nokārtojis vienu vai vairākas parādsaistības konkrētā apmērā un kurām ir iestājies izpildes termiņš, un kreditors vai kreditori ir izsnieguši vai nosūtījuši uz parādnieka juridisko adresi sūtītāja apmaksātu brīdinājumu par savu nodomu iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, un parādnieks triju nedēļu laikā pēc brīdinājuma nodošanas pasta komersantam nav samaksājis parādu vai nav cēlis pamatotus iebildumus pret prasījumu, pieteikumam pievieno pierādījumus par prasījuma pamatojumu un apmēru, brīdinājuma par nodomu iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu kopiju, dokumentus par brīdinājuma izsniegšanu vai nosūtīšanu (kvīti par dokumenta nosūtīšanu ar sūtījuma satura apliecinājumu), kā arī pieteikumā apliecina, ka parādnieks nav pret to cēlis pamatotus iebildumus.

Parādnieka juridiskās maksātnespējas procesa pieteikuma saturs

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 60. panta trešo daļu parādniekam ir pienākums nekavējoties iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, ja pastāv kāda no šā likuma 57. panta pirmās daļas 5., 6. vai 9. punktā minētajām juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīmēm.

Likumdevējs, lai stimulētu parādnieku brīvprātīgi iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu, turklāt darīt to laikus, ir maksimāli vienkāršojis parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu gadījumos, kad pieteikumu iesniedz pats parādnieks. Parādnieka pieteikums pēc būtības ir uzskatāms par maksātnespējas fakta deklarāciju, un pats par sevi ir pamats maksātnespējas procesa pasludināšanai.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 363.3 pantu parādnieks maksātnespējas procesa pieteikumā norāda:

1)  parādnieka firmu (nosaukumu), reģistrācijas numuru un juridisko adresi;

2)  maksātnespējas procesa pazīmi;

3) informāciju par parādnieka galveno interešu centra atrašanās vietu Padomes Regulas Nr. 1346/2000 izpratnē;

4) vai parādniekam citā dalībvalstī pieder uzņēmums Padomes Regulas Nr. 1346/2000 2. panta “h” punkta izpratnē, un tā atrašanās vietu;

5) lietas par tiesiskās aizsardzības procesu numuru, ja maksātnespējas procesa pieteikums tiek iesniegts atbilstoši Maksātnespējas likuma 57. panta 9. punktā minētajai maksātnespējas procesa pazīmei.

Papildus parādnieks maksātnespējas procesa pieteikumam pievieno: 1) pārvaldes institūciju locekļu, revidentu (revīzijas institūciju locekļu) un prokūristu sarakstu, norādot vārdu, uzvārdu, adresi un citas ziņas, ar kuru palīdzību tie ir identificējami un sasniedzami; 2) pierādījumus tam, ka par nodomu iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu ir paziņots komercsabiedrības dalībniekiem (biedriem), biedrības biedriem vai citiem juridiskās personas dibinātājiem vai dalībniekiem; 3) pierādījumus par pārstāvības tiesībām.

Juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu kreditors vai parādnieks iesniedz tiesā pēc parādnieka juridiskās adreses.

Papildus norādām, ka gan kreditoram, gan parādniekam pieteikumam jāpievieno dokumenti, kas apliecina valsts nodevas un citu tiesas izdevumu, kā arī maksātnespējas procesa depozīta samaksu, pretējā gadījumā maksātnespējas procesa pieteikums tiks atstāts bez virzības.

Valsts nodeva jāiemaksā, pārskaitot to uz attiecīgo Valsts kases kontu pirms maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas, kā iemaksas mērķi norādot informāciju maksātnespējas pieteikuma identificēšanai. Savukārt maksātnespējas procesa depozītu iemaksā Maksātnespējas administrācijas deponēto līdzekļu kontā Valsts kasē.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas