E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10175
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Atgriežoties no dzīves ārzemēs, var uzsākt maksātnespēju Latvijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2016
Aleksandrs

Labdien. Vēlos uzsākt fiziskas personas maksātnespēju Latvijā. Pagaidām dzīvoju Lielbritānijā, taču pēc 7 mēnešiem atgriežos atpakaļ Latvijā. Esmu pretrunā ar diviem likumiem – Maksātnespējas likumu un Civilprocesa likumu. Lūdzu, izlabojiet mani, ja domāju nepareizi. Maksātnespējas likums attiecībā pret Civilprocesa likumu ir vispārējs, jo Civilprocesā iekļautās normas maksātnespējas lietās nosaka konkrētu procesu un papildus norāda saistību ar Eiropas Savienības Padomes regulām. Šajā gadījumā ar vienu regulu Nr. 1346/2000. Pēc normatīvo aktu hierarhijas minētajai regulai ir augstāks juridiskais spēks nekā LR likumiem. Ja tas tā ir, tad šīs regulas „3. panta 1. punktā noteiktās maksātnespējas procedūras uzsākšanu izskata tiesa pēc parādnieka galveno interešu centra atrašanās vietas”. Mans galvenais interešu centrs ir mani parādi Latvijā un deklarētā dzīvesvieta Latvijā. Jautājums: Vai tiesa Latvijā var noraidīt manu pieteikumu fiziskas personas maksātnespējas procesa uzsākšanai? Mani baida tikai viens šķērslis - Maksātnespējas likuma 127. panta 1. daļa: „Fiziskās personas maksātnespējas procesa subjekts var būt jebkura fiziskā persona, kura pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs un kurai ir finansiālas grūtības (turpmāk šajā sadaļā – parādnieks).”

A
atbild:
14. septembrī, 2016
Maksātnespējas administrācija
Karīna Paturska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Ņemot vērā, ka fiziskās personas maksātnespējas procesu vēlaties uzsākt Latvijā un, kā norādiet, visas Jūsu parādsaistības arī atrodas Latvijā, attiecībā uz Jums būs piemērojams Maksātnespējas likums un Civilprocesa likuma 46.2 nodaļa "Fiziskās personas maksātnespējas procesa lietas". Informējam, ka 2000. gada 29. maija Padomes Regula (EK) Nr. 1346/2000 par maksātnespējas procedūrām ir piemērojama pārrobežu maksātnespējas procedūrām.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 127. panta pirmajai daļai fiziskās personas maksātnespējas pieteikumu var iesniegt jebkura fiziskā persona, kas Maksātnespējas likuma 127. panta izpratnē pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs un kurai ir finansiālas grūtības – nav iespēju nokārtot parādsaistības, kam jau iestājies izpildes termiņš. Maksātnespējas likums nekonkretizē, ka cilvēkam jābūt, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa, sociālā nodokļa vai nekustamā īpašuma nodokļa maksātājam. Tādējādi noteicošais ir, vai persona atbilst likuma "Par nodokļiem un nodevām" 14. pantā norādītajām nodokļu maksātāja pazīmēm.

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 14. pants nosaka, ka Latvijas Republikas likumos noteiktos nodokļus (nodevas) maksā: iekšzemes nodokļu maksātāji (rezidenti) un ārvalstu nodokļu maksātāji (nerezidenti). Saskaņā ar šā panta otro daļu fiziskā persona tiks uzskatīta par rezidentu, ja: 1) šīs personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā vai 2) šī persona uzturas Latvijas Republikā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā, vai 3) šī persona ir Latvijas pilsonis, ko ārzemēs nodarbina Latvijas Republikas valdība.

Nodokļu maksātāja piesaiste pie noteiktas valsts nozīmē to, ka uz personu attiecināmi konkrētas valsts rezidentam piemērojamie nodokļu maksāšanas noteikumi un likuma "Par nodokļiem un nodevām" 14. panta otrās daļas 1. punkts – šīs personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā. Tas, ka persona nav guvusi ienākumus Latvijā, nenozīmē, ka viņa būtu mainījusi nodokļu maksātāja statusu no Latvijas Republikas rezidenta uz citas valsts rezidentu.

Tādējādi cilvēks, kas nav guvis ienākumus Latvijā sešus mēnešus pirms maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas tiesā, nodokļu likumdošanas izpratnē nezaudē Latvijas Republikas nodokļu maksātāja statusu un minētais apstāklis vien nevar būt par pamatu tiesnesim atteikt pieņemt pieteikumu par personas maksātnespēju.

Tātad, ja Jūs atbilstat kaut vienai no likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. panta otrajā daļā nostiprinātajām pazīmēm (piemēram, ja Jūsu deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā), tad esat atzīstams par iekšzemes nodokļu maksātāju - rezidentu un attiecīgi Jums ir tiesības iesniegt tiesā fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

Papildus informējam, ka nodokļu maksātāja statusu apliecina Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par to, ka konkrēta persona ir reģistrēta nodokļu maksātāju reģistrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas