E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10169
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
7
7

Administratīvo sodu noilgums iestājas pēc pieciem gadiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2016
Anna

Labdien, man ir jautājums - 2007. gadā braukāju bez tiesībām un tika uzlikti administratīvie sodi, dēļ nenomaksātajiem sodiem nevaru kārtot CSDD ne teoriju, ne autovadīšanu, bet jau nākamgad būs 10 gadi, kopš sodi izrakstīti, nevienas vēstules netika sūtītas. Vai sodi dzēšas vai nē?

A
atbild:
16. septembrī, 2016

Ja sodītā persona uzlikto sodu nepārsūdz un arī soda naudu nesamaksā, procesuālā kārtība paredz, ka aptuveni pēc gada institūcija, kas lēmumu ir pieņēmusi, izsūta brīdinājumu ar lūgumu noteiktā laikā, parasti 30 dienu laikā, nokārtot savas saistības. Piemēram, ja tas noticis Rīgas rajonā, tad to nosūta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Satiksmes administratīvo pārkāpumu izskatīšanas birojs. Tāda ir procesuālā kārtība pašreiz, iespējams, ka 2007. vai 2008. gadā, tā bija mazliet atšķirīga. 

Pēc tam lieta parāda piedziņai tiek nodota zvērinātam tiesu izpildītājam. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 300. pants nosaka, ka lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildi var veikt piecu gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei.

Ievedot izpildu lietu, tiesu izpildītājs parādniekam uz deklarēto dzīves vietas adresi sūta informāciju par parādsaistībām un aicina tās nokārtot. Pēc tam saskaņā ar Civilprocesa likuma 557. panta normām bloķē kontus bankās, ja persona strādā, sūta rīkojumu uz darbavietu pa ieturējumu veikšanu. Tiesu izpildītājs arī sūta atgādinājumus par parādsaistībām gan uz deklarēto dzīves vietas adresi, gan pārējām adresēm, kas zināmas tiesu izpildītājam. Parasti agrāk vai vēlāk parādnieks uzzina to, ka viņa lieta atrodas pie tiesu izpildītāja, un šis kontakts ar tiesu izpildītāju izveidojas.

Pēc 5 gadiem iestājas noilgums, un tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 563. panta pirmās daļas 4. punktu izbeidz izpildu lietvedību. Tas notiek vai nu pēc piedzinēja iesnieguma, vai tiesu izpildītāja paša iniciatīvas. Tiesu izpildītājs par izpildu lietvedības izbeigšanu informē gan parādnieku, gan piedzinēju (izpildu dokumenta izdevēju).

Institūcija, kas piemērojusi sodu, saņemot šo informāciju no tiesu izpildītāja, to uzreiz reģistrē savā datubāzē. Sazinoties ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Satiksmes administratīvo pārkāpumu izskatīšanas biroju, LV portālam paskaidroja, ka, reģistrējot šo informāciju datubāzē, tā tuvāko dienu laikā kļūst zināma arī Ceļu satiksmes drošības direkcijai.

Jums var ieteikt sazināties ar institūciju, kas Jums piemēroja administratīvo sodu, vai tiesu izpildītāju, pie kura atrodas Jūsu izpildu lieta, lai noskaidrotu faktiskos apstākļus un lietas virzību. Visu Latvijas praktizējošo tiesu izpildītāju kontakti atrodami internetā Tiesu izpildītāju padomes mājaslapā www.lzti.lv.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas