E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10156
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Satiksme

Pirmstermiņa veselības pārbaudes dzērājšoferim noilguma termiņš – viens gads

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2016
Juris

1. Vai uzliktajam administratīvajam sodam naudas izteiksmē ir noilguma termiņš? 2. Vai dzērājšoferiem pirmstermiņa veselības pārbaudei ir noilguma termiņš?

A
atbild:
20. septembrī, 2016

Par administratīvā soda noilguma termiņu


Ja sodītā persona uzlikto sodu nepārsūdz un arī soda naudu nesamaksā, procesuālā kārtība paredz, ka aptuveni pēc gada institūcija, kas lēmumu ir pieņēmusi, izsūta brīdinājumu ar lūgumu noteiktā laikā, parasti 30 dienu laikā, nokārtot savas saistības. Piemēram, ja tas noticis Rīgas rajonā, tad to nosūta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Satiksmes administratīvo pārkāpumu izskatīšanas birojs.
Pēc tam lieta parāda piedziņai tiek nodota zvērinātam tiesu izpildītājam. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 300. pants nosaka, ka lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildi var veikt piecu gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei. 
Pēc šiem pieciem gadiem iestājas noilgums, un tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 563. panta pirmās daļas 4. punktu izbeidz izpildu lietvedību. Tas notiek vai nu pēc piedzinēja iesnieguma, vai tiesu izpildītāja paša iniciatīvas. Tiesu izpildītājs par izpildu lietvedības izbeigšanu informē gan parādnieku, gan piedzinēju (izpildu dokumenta izdevēju).

Par pirmstermiņa veselības pārbaudes dzērājšoferim noilguma termiņu

Kārtību, kādā transportlīdzekļa vadītāju nosūta uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, ja pastāv pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājam ir medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai, ir noteikta MK noteikumos Nr. 940 "Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību". Noteikumu 30. punkts nosaka, ka persona, kurai veselības pārbaudē ir konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai, atjaunot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības un saņemt vadītāja apliecību var tikai pēc tam, kad attiecīgā specializētā medicīniskā komisija, ārstu komisija vai ārsts ir veicis veselības pārbaudi un tajā nav konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai. 

Atbilstoši minēto MK noteikumu 3. nodaļai tiesības nosūtīt transportlīdzekļa vadītāju uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, ja ir pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājam ir medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai, ir Valsts policijas teritoriālās pārvaldes priekšniekam vai viņa vietniekam.

Ja Valsts policijas amatpersona pieņem lēmumu par transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, to noformē uz noteikta parauga veidlapas divos eksemplāros. Viens eksemplārs paliek institūcijā, kuras amatpersona pieņēmusi lēmumu par transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, otrs - pie transportlīdzekļa vadītāja, kuru nosūta uz pirmstermiņa veselības pārbaudi. 

Lēmumā par transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi Valsts policijas amatpersona norāda tā pamatojumu. Valsts policijas amatpersona, kura pieņēmusi lēmumu par transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, nodrošina, lai informācija par lēmumu divu darbdienu laikā (saskaņā ar vienošanos starp Valsts policiju, Ceļu satiksmes drošības direkciju un Valsts tehniskās uzraudzības aģentūru par informācijas apmaiņu) pēc lēmuma pieņemšanas tiktu ievadīta Ceļu satiksmes drošības direkcijas uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. 

Transportlīdzekļa vadītāja pienākums ir ierasties uz pirmstermiņa veselības pārbaudi mēneša laikā pēc tam, kad saņemts lēmums par transportlīdzekļa vadītāja nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, izņemot gadījumu, ja administratīvā pārkāpuma lietā uzlikts administratīvais sods - transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Pirmstermiņa veselības pārbaude esot derīga vienu gadu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas