E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10129
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja vectēvs vēlas dāvināt mazdēlam savu dzīvokli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2016
irita

Labdien! Mans tēvs manam dēlam (savam mazdēlam) grib norakstīt dzīvokli (varbūt dāvinājums ir izdevīgāks?). Tēvam esam trīs bērni. Kādi soļi un par cik lielām naudām ir jāveic tēvam? Kas tiek prasīts no dēla? Paldies jau iepriekš par sniegto atbildi!

A
atbild:
23. augustā, 2016
Latvijas Notariāts
Latvijas Zvērinātu notāru padome

Dzīvokli var gan uzdāvināt, gan novēlēt ar testamentu vai mantojuma līgumu. Svarīgāk par izmaksu noskaidrošanu, mūsuprāt, būtu saprast, ko īsti vēlas pats vectēvs.

Uzdāvinot dzīvokli, vectēvam tas vairs nepiederēs. Protams, dāvinājuma līgumā ir iespējams pielīgt vectēva tiesības dzīvot šajā īpašumā. Tomēr dzīvokļa īpašnieks būs mazdēls. Atsaukt dāvinājumu var, vienīgi abiem līdzējiem par to vienojoties vai arī tiesas ceļā.

Ja vectēvs savas dzīves laikā nevēlas atteikties no īpašuma tiesībām, viņš var atstāt testamentu. Testamentu var atsaukt gadījumā, ja vectēvs savas domas maina. Iespējama arī mantojuma līguma noslēgšana – šajā gadījumā pie notāra jādodas gan vectēvam, gan mazdēlam. Šajā gadījumā vectēvs vienpusēji nevarēs atsaukt savu novēlējumu.

Iesakām vectēvam vispirms vērsties pie zvērināta notāra sīkākas konsultācijas saņemšanai, atbilstoši konkrētajai situācijai un vectēva gribai. Notārs konsultēs arī par katra darījuma izmaksām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas