E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10126
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Atkritumi
3
3

Pārpildītas atkritumu tvertnes pie loga

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2016
Jurijs

Vai ir iespējams izskaidrot Ministru kabineta noteikumi Nr.240, 8.5. Atkritumu savākšanas vietas, kas nosaka, 170.1. ne tuvāk par 10 m no daudzdzīvokļu mājas fasādes ar logiem. Manā gadījumā 4-5 metru no maniem logiem atrodas 2 konteineri, kas regulāri pārvēršas par reālo izgāztuvi un atvērt logus nav iespējams. RNP atbilde uz manu iesniegumu - jāsavāc divu māju iedzīvotāju parakstus par konteineru pārnešanu. Es esmu 1.gr. invalīds un fiziski nevaru apskriet 2 divstāvu mājas, lai savāktu tos parakstus. Vai es varu griezties tiesā?

A
atbild:
17. augustā, 2016
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Laura Jansone, Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste

MK noteikumu Nr. 240 „Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” 8.5. 170. punkts attiecas uz jaunās apbūves teritorijām. Šajā normatīvajā aktā noteiks, ka, plānojot atkritumu tvertņu novietņu izvietojumu, jāizvērtē funkcionālie, higiēniskie un estētiskie aspekti, kā arī apkārtējās apbūves raksturs.

Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos (SN 34) ir noteiktas prasības atkritumu konteineru (tvertņu) novietnēm un sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktiem. Pie daudzdzīvokļu namiem, izglītības, veselības aprūpes iestādēm un citām sabiedriski nozīmīgām būvēm jāveido segtas vai pazemē iebūvētas atkritumu konteineru novietnes vai sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkti. Atkritumu savākšanas laukuma platībai ir jābūt 0,08-0,12 ha. Savukārt sadzīves atkritumu un šķiroto atkritumu tvertņu novietnes platību nosaka, vienai tvertnei paredzot vismaz 2 m2.

Vēršam uzmanību, ka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 90 „Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošie noteikumi” nosaka, ka namsaimnieks ir atbildīgs par atkritumu izmešanas vietu kārtību. Tajos teiks, ka nekustamā īpašuma īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai pārvaldniekam ir jānodrošina un jāuztur kārtībā atkritumu tvertņu novietošanas vietas (izņemot ēkās, kur sadzīves atkritumu savākšanai tiek izmantoti atkritumu stāvvadi, kur jānodrošina šo stāvvadu regulāra apkope un atkritumu tvertņu telpu tīrība), raugoties, lai tās ir pieejamas nekustamā īpašuma iedzīvotājiem un sadzīves atkritumu apsaimniekotājam, kā arī sadzīves atkritumi jānovieto tikai atkritumu tvertņu novietošanas vietās izvietotajās atkritumu tvertnēs.

Tāpat nekustamā īpašuma īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai pārvaldniekam jāvienojas ar atkritumu apsaimniekotāju par sadzīves atkritumu savākšanai nepieciešamo tvertņu novietošanu, ņemot vērā paredzamo vai faktiski radīto sadzīves atkritumu veidu un daudzumu, kā arī apsaimniekotājam jānodrošina atkritumu tvertņu saglabāšana un tvertņu tīra uzturēšana. 

 Tādējādi, ja regulāri rodas situācija, kurās konteineri tiek pārpildīti, tad namsaimniekam ir jāvēršas pie atkritumu savācēja un jāpārskata līgumā noteiktais atkritumu savākšanas biežums vai izvietoto konteineru skaits.

Šī gadījuma risināšanai neredzam nepieciešamību visu mājas iedzīvotāju parakstiem. Iesakām  prasīt uzņēmumam “Rīgas namu pārvaldnieks” nodrošināt atbilstošu konteineru uzturēšanas un izvešanas kārtību, kā rezultātā tiks izslēgta iespēja, ka ap konteineriem veidojas izgāztuve.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas