E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10124
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Ārzemju personvārdus latvisko

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2016
Violeta

Labdien. Grasos stāties laulībā, mans topošais vīrs ir UK pilsonis, es LV pilsone. Vēl gan neesam izlēmuši, kur rīkosim kāzas LV vai UK. Pēc laulībām plānoju pāriet vīra uzvārdā "Scrivener". Jautājums, vai, mainot pasi, jaunais uzvārds tiks latviskots vai pasē būs oriģinālvalodā? Vai ir iespēja paturēt vīra oriģinālo uzvārdu? Ja nav iespējams paturēt vīra oriģinālo uzvārdu, tad ir doma iegūt dubultpilsonību. Ir svarīgi, lai dokumentos būtu oriģinālais uzvārds, jo es esmu kvalificēts jurists Anglijā. Kādas darbības man kā LV pilsonei jāveic, lai iegūtu dubultpilsonību - LV un UK?

A
atbild:
17. augustā, 2016
Laura Studente
LV portālam

Valsts valodas likuma 19. pants nosaka: personvārdus atveido saskaņā ar latviešu valodas tradīcijām un raksta atbilstoši spēkā esošajām literārās valodas normām. Tātad uzvārds tiks latviskots.

Tomēr personas pasē vai dzimšanas apliecībā papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, norādāma šīs personas dzimtas uzvārda vēsturiskā forma vai citas valodas personvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona vai nepilngadīgas personas vecāki to vēlas un var to apliecināt dokumentāri.

Tātad pasē būs norādīts latviskotais vārds, bet Jums ir tiesības lūgt, lai tiktu norādīta arī oriģinālforma. Oriģinālformu pasē norāda trešajā lapaspusē.

Lai uzzinātu, kā iegūt dubultpilsonību un šajā gadījumā Jums ir jāiegūst Lielbritānijas pilsonība, Jums jāvēršas par pilsonības piešķiršanu atbildīgajā Lielbritānijas iestādē.

Latvijā šajā gadījumā ir tikai jāpaziņo par citas valsts pilsonības iegūšanu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā vai tuvākajā Latvijas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā, līdzi ņemot Latvijas pilsoņa pasi un dokumentu, kas apliecina citas valsts pilsonības esamību, piemēram, pase, personas apliecība vai pilsonības sertifikāts. Iesniegumu un dokumenta kopiju, kas apliecina, ka iegūta citas valsts pilsonība, persona var nosūtīt pa pastu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (Čiekurkalna 1. līnija 1, korp. 3, Rīga, LV-1026) vai elektroniski normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Papildus noderīga informācija LV portāla rakstā “Ko der zināt, slēdzot laulības ārzemēs”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas