E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10115
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Sociālās iemaksas būs samazinātas, ja priekšlaicīgā pensija ir piešķirta

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2016
Margita

Labdien. Jautājums par VSAA iemaksām. No 1.01.2016. gada 1. janvāra stājas spēkā likuma par valsts sociālo apdrošināšanu 20.3 panta (10) daļa, kur ir teikts, par kādām mikrouzņēmumu darbinieku kategorijām var veikt VSA iemaksas no faktiskās algas. 3)punktā ir minētas personas, kuras ir sasniegušas vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts pensiju. Jautājums ir tāds, ja es esmu sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt priekšlaicīgu pensiju, t.i., 61 gads, vai attiecas uz mani šie nosacījumi par VSA iemaksām no faktiskā ienākuma, bet ne no minimālās algas? Paldies.

A
atbild:
25. augustā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 20.3 pants (Darba ņēmēja un darba devēja minimālais pārskata mēneša obligāto iemaksu objekts, tā noteikšana un obligāto iemaksu veikšana) stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Ja maksā vispārējos darbaspēka nodokļus, tad no starpības starp faktiski noteikto algu un valstī noteikto minimālo algu valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veiks darba devējs no saviem līdzekļiem. Savukārt, ja darbojas mikrouzņēmumu nodokļu režīmā - par katru darbinieku darba devējam iemaksas būs jāveic no saviem līdzekļiem no valstī noteiktās minimālās algas.

Likumā paredzētas izņēmuma grupas (tajā skaitā vecuma pensijas saņēmēji), par kurām sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas varēs veikt samazinātā apmērā. Ja strādā vispārējā nodokļu režīmā – no faktiskās algas, savukārt mikrouzņēmumu darbiniekiem - 50% apmērā no minimālās algas. 2017. gads ir pārejas periods, kad iemaksas būs jāveic 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas. Attiecīgi par mikrouzņēmuma darbinieku, vecuma pensijas saņēmēju 75% no pusminimālās mēneša darba algas.

Šī norma attieksies uz darba ņēmējiem, kuri sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas