E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10103
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par NĪ pārdošanas ienākuma nodokli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2016
Jolanta

Labdien. Sakiet, lūdzu, ja pārdod dzīvokli, kurš īpašumā iegādāts jau sen, bet zemesgrāmatā ierakstīts gadu atpakaļ, un pirkuma līgumā, ko noslēdz privatizācijas nodaļa ar īpašnieku, norādīts, ka iegādes vērtība ir 100 procenti sertifikāti vai 0.00 eiro, un no iegūtās pārdošanas vērtības tiks celta māja. Vai ir jāmaksā ienākuma nodoklis? Un ja ir, tad no kādas summas? Paldies.

A
atbild:
17. augustā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ienākumu nosaka, no īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%.

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā, katram no tiem ir savi nosacījumi.

  • Nodoklis no pārdošanas ienākuma nav jāmaksā, ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese.
  • Nodoklis nav jāmaksā arī tad, ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums.
  • Vēl viena situācija, kad nav jāmaksā nodoklis: ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Jūsu uzdotajā jautājumā nav pietiekami informācijas, lai varētu spriest, vai būtu jāmaksā nodoklis no pārdošanas ienākuma, tajā skaitā nav pateikts, vai tas ir vienīgais īpašums, kādu apstākļu dēļ privatizētais dzīvoklis netika ierakstīts zemesgrāmatā. Jo likums paredz, ka, pārdodot privatizētu dzīvokli, ja visas dzīvojamās mājas privatizācija nav uzsākta 60 mēnešus līdz dzīvokļa pārdošanas dienai un tādējādi nodokļa maksātājam nav bijusi iespēja pārdodamo dzīvokli ierakstīt zemesgrāmatā likumā noteiktajā 60 mēnešu laika periodā, šī īpašuma reģistrāciju Kadastra reģistrā pielīdzina reģistrācijai zemesgrāmatā.

Turklāt, ja dzīvoklis privatizēts par sertifikātiem, tā iegādes vērtība nodokļa piemērošanai ir nevis nulle, bet gan sertifikātu vērtība, jo privatizācijā maksāšanas līdzeklis ir sertifikāti. Attiecīgi - viena privatizācijas sertifikāta nominālvērtība ir 39,84 eiro (28 lati).

Kas attiecas uz ienākuma no dzīvokļa pārdošanas ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā īpašumā (un māja tāds ir), likumā ir norāde tieši uz 12 mēnešu periodu.

Tā kā Jums ir neskaidrības ar iespējamo nodokļa piemērošanu, konkretizējot informāciju, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas