E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10098
Lasīšanai: 4 minūtes

Maksātnespējas process neatbrīvo no pienākuma uzturēt bērnu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2016
Laila Mamona

Vai var pieprasīt uzturlīdzekļus bērnam, kas sasniedzis 18 gadu vecumu, bet vēl turpina mācīties? Līdz 18 gadu vecumam izmaksāja Uzturlīdzekļu garantijas fonds. Tēvs ir panācis sev maksātnespējīgā statusu, lai izvairītos no alimentiem un citu parādu atmaksas, slēpj ienākumus.

A
atbild:
22. augustā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērns turpina mācīties vidējā, profesionālajā vai augstākajā mācību iestādē pilna laika klātienē, negūst ienākumus un nav sasniedzis 24 gadu vecumu, viņš uzskatāms par darbnespējīgu un viņam ir tiesības piedzīt uzturlīdzekļus no sava tēva, taču jāatzīmē, ka varētu būt praktiskas piedziņas grūtības.

Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka: "Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt." Likums neatbrīvo vecāku no pienākuma uzturēt savu bērnu, ja ir piemeklējušas, piemēram, veselības problēmas, bezdarbs vai pat uzsākts maksātnespējas process.

Ja pilngadību sasniegušais bērns cels prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, lietas izskatīšanas gaitā tiesa, protams, ņems vērā atbildētāja finansiālo stāvokli un spēju uzturlīdzekļus maksāt, taču vēršam uzmanību, ka persona maksātnespējas procesa laikā netiek atstāta bez iztikas līdzekļiem.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 140. pantā noteiktajam parādniekam ir tiesības bankrota procedūras laikā saņemt vismaz divas trešdaļas no saviem ienākumiem, lai segtu savas uzturēšanas izmaksas, kā arī paturēt mantu, kas viņam būtiski nepieciešama ienākumu gūšanai. Ja parādniekam ir pienākums maksāt kārtējos uzturlīdzekļus sava bērna uzturam, to finansēšanas avots ir tās pašas divas trešdaļas no parādnieka ienākumiem, kas paliek viņas rīcībā bankrota procedūras laikā.

Sarežģītāk, ja persona savas saistības nepildīs, aizbildinoties ar maksātnespējas procesu. Fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas fakts ir šķērslis izpildu darbību veikšanai pret parādnieku, piemēram, lai kārtējos uzturlīdzekļu maksājumus ieturētu no parādnieka darba algas. Vienlaikus Maksātnespējas likuma 134. panta otrās daļas 5. punktā noteikts, ka parādnieks pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas zaudē tiesības bez administratora piekrišanas uzņemties jaunas parādsaistības. Tādējādi, nepildot tiesas sprieduma izpildi par uzturlīdzekļu piedziņu un uzkrājot uzturlīdzekļu parādu, parādnieks pārkāpj Maksātnespējas likumā noteikto kārtību un var tikt sodīts, nepiemērojot vai pārtraucot saistību dzēšanas procedūru.

Jebkurā gadījumā pēc saistību dzēšanas procedūras pabeigšanas parādniekam netiek dzēsti prasījumi par uzturlīdzekļu samaksu. To paredz Maksātnespējas likuma 164. panta ceturtās daļas 1. punkts.

Informāciju par uzturlīdzekļu parāda piedziņu, ja tas izveidojies pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas, lasiet e-konsultācijā “Maksātnespēja un uzturlīdzekļu parāds”.

Vairāk par uzturlīdzekļu piedziņu pilngadīga bērna uzturam un uzturlīdzekļu apmēra noteikšanu lasiet LV portāla skaidrojumā "Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas