E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10082
Lasīšanai: 2 minūtes

Par bezdarbnieka pabalsta eksportu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2016
Agate

Vai, dodoties Erasmus+ praksē uz ārzemēm uz 8 mēnešiem, var saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja pēdējos 24 mēnešus ir strādāts apmaksāts darbs un veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas?

A
atbild:
24. augustā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai sniegtu atbildi par iespējām saņemt bezdarbnieka pabalstu ārvalstī, būtu nepieciešama pilnīgāka informācija, tajā skaitā par ārvalsti, uz kuru dodas. Konkrēti par savām tiesībām uz bezdarbnieka statusu un pabalstu Jums jāuzzina Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Informējam par vispārējiem nosacījumiem bezdarbnieka pabalsta saņemšanā.

Latvijā personai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja tā ir reģistrējusies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) un ir piešķirts bezdarbnieka statuss, kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Latvijā bezdarbnieka statusu var iegūt arī students. Un arī studentam, ja ir bijusi sociālā apdrošināšana, ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu Latvijā.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalsta eksportu ir tikai tad, ja dodas darba meklējumos uz citu Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas ekonomikas zonas valsti (EEZ). Tas nozīmē, ka būtu jāreģistrējas attiecīgās valsts nodarbinātības dienestā. VSAA ir iespējams noformēt bezdarbnieka pabalsta eksportu, kas dod tiesības, esot ārvalstīs, turpināt saņemt Latvijas bezdarbnieka pabalstu

Vēl pirms došanās uz citu ES/EEZ valsti nepieciešams noskaidrot, vai attiecīgajā valstī studentam ir tiesības iegūt bezdarbnieka statusu. Ja attiecīgajā valstī students nevar iegūt bezdarbnieka statusu, tad arī nebūs iespējams izmantot bezdarbnieka pabalsta eksportu.

VSAA mājaslapā ir informācija par bezdarbnieka pabalstu ES.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas