E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10050
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem Rīgā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2016
Zane

Labdien! Vai ir paredzēti nekust. īpašuma nodokļa atvieglojumi, ja ēkas īpašnieki atjauno un restaurē nama fasādi Rīgas vēsturiskajā centrā?

A
atbild:
15. augustā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Visa veida atvieglojumi ir paredzēti Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 198 “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā”. Dažādās situācijās arī nodoļa atbrīvojuma procenti atšķiras.

Piemēram, 25% nodokļa atlaide ir personai par ēkām, kas atzītas par pilsētvides kultūrvēsturisko vērtību veidojošo vēsturisko apbūvi, kurai noteikta kultūrvēsturiski nozīmīga, autentiska apbūves fronte, ja sabiedrībai tās ir pieejamas no publiskās ārtelpas un tās tiek saglabātas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā esošās vēsturiskās apbūves un kultūrvēsturiskās vides saglabāšanai.

Personai par ēkām, kas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu – "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" (valsts aizsardzības Nr. 7442) teritorijā, Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas Nr. 852 "Rīgas vēsturiskais centrs" teritorijā un tā aizsardzības zonā u.c., ja sabiedrībai šīs ēkas ir pieejamas no publiskās ārtelpas un

1. ir izbūvēts šādas ēkas fasādes dekoratīvais apgaismojums – nodokļa atlaide 25%;

2. ir veikta šādas ēkas fasāžu pilna atjaunošana un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 50%;

3. ir veikta šādas ēkas pilna restaurācija, atjaunošana vai pārbūve un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 70%;

4. ir veikta šādas koka ēkas pilna restaurācija, atjaunošana vai pārbūve un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 90%.

Atvieglojumu piešķiršanai  ir vēl virkne nosacījumu – būvdarbi veikti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, saistošo noteikumu ievērošana, parāda neesamība u.c.

Noteikumos uzskaitīti dokumenti un termiņi, kādos tie jāiesniedz, prasot nodokļa atvieglojumus.

Tiesības uz nodokļa atvieglojumu konkrēti par savu nekustamo īpašumu jānoskaidro Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē (Terēzes iela 5. Tālrunis 80000850; e-pasta adrese: pip@riga.lv)

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas