E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10045
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
33
1
33

Par izmaksām mantojuma saņemšanai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2016
Inga

Mantojuma kārtošanas izmaksas. Nesen mūžībā aizgāja mana māte. Mātei nav viņu pārdzīvojošā laulātā (miris daudzus gadus atpakaļ). Mammai ir trīs bērni. Mātes dzīves vieta nebija deklarēta ne pie viena no bērniem. Mātei pieder dzīvoklis un neliels zemes gabals, kuru kopējā kadastrālā vērtība ir apmēram 15000 EUR. Sakiet, lūdzu, ar cik lielām izmaksām jārēķinās, kārtojot mantojumu? Cik būs jāmaksā par mantojuma pieteikumu, ieskatīšanos dažādos reģistros, kādas būs izmaksas par mantojuma apliecību? Vai kopējās izmaksas atšķirsies, ja visi bērni kopā iesniegs mantojuma pieteikumu vai iesniegs katrs atsevišķi? Vai visiem notāriem ir vienāds izcenojums par šiem pakalpojumiem? Cik liela ir īpašuma (mantojuma) vērtība, kurai netiek aprēķināta notāra nodeva un valsts nodeva zemesgrāmatai?

A
atbild:
10. augustā, 2016
Rīgas apgabaltiesa
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Zvērinātu notāru atlīdzības takses nosaka saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”, un šī atlīdzības takse visiem Latvijas notāriem ir vienāda.

Jūsu gadījumā, t.i., nav pēdējās gribas rīkojuma, uz mantojumu piesakās visi trīs mantojuma atstājēja bērni, kuri nedzīvoja kopā ar mantojuma atstājēju, un mantas kopējā kadastrālā vērtība ir 15000 EUR, būs šādas:

1. Mantošanas lietas uzsākšana, ja mantošanas iesniegumu iesniedz visi 3 bērni reizē, t.sk. kadastra informācijas sistēmas dati mantojuma lietai, sludinājums, ieskatīšanās datubāzēs:


NOSAUKUMS

SKAITS

AR PVN APLIEKAMĀ SUMMA (EUR)

VALSTS NODEVA (EUR)


Mantošanas iesniegums

1

15.65

3.56


Izraksti/noraksti

1

0.00

1.07


Sludinājums “Latvijas Vēstnesī”

1

11.38

0.00


Ieskatīšanās Iedzīvotāju reģistrā

4

21.64

0.00


Ieskatīšanās Nederīgo dokumentu reģistrā

3

4.26

0.00


Citi izdevumi

1

10.67

0.00


Atlīdzība notāram

63.60


PVN 21%

13.36


Valsts nodeva

4.63


KOPĀ

81.59

Gadījumā, ja mantojuma atstājēja bērni mantošanas iesniegumu nāks iesniegt notāram katrs atsevišķi, tad attiecīgi takse tiks aprēķināta kā par trīs atsevišķiem mantošanas iesniegumiem, kam klāt tiek aprēķināta arī attiecīgā valsts nodeva un PVN 21%, bet sludinājums “Latvijas Vēstnesī”, Kadastra informācijas sistēmas datu saņemšana un ieskatīšanās reģistros par katru personu tiek aprēķināta vienu reizi.

2. Mantošanas apliecības saņemšana visiem trīs mantiniekiem kopā (4 notariālā akta izraksti, t.i., katram mantiniekam viens izraksts un viens elektroniski parakstīts izraksts nosūtīšanai zemesgrāmatu nodaļām), ieskatīšanās datubāzēs, divu nostiprinājuma lūguma sagatavošana un elektroniska nosūtīšana zemesgrāmatu nodaļai:


NOSAUKUMS

SKAITS

AR PVN APLIEKAMĀ SUMMA (EUR)

VALSTS NODEVA (EUR)


Mantojuma apliecība

1

140.85

3.56


Izraksti/noraksti

4

18.78

4.28


Ieskatīšanās Iedzīvotāju reģistrā

3

16.23

0.00


Ieskatīšanās Nederīgo dokumentu reģistrā

3

4.26

0.00


Citi izdevumi

1

25.06

0.00


Atlīdzība notāram

205.18


PVN 21%

43.09


Valsts nodeva

7.84


KOPĀ

256.11

Vēlos vērst Jūsu uzmanību, ka papildus iepriekš norādītajam zvērinātam notāram, kurš vedīs mantojuma lietu, var rasties pasta izdevumi, kas saistīti ar vēstuļu, informācijas sūtīšanu, kā arī izdevumi par mantojuma lietai nepieciešamo atļauju, apliecību vai citu dokumentu pieprasīšanu un saņemšanu, ja zvērināts notārs to darīs klienta uzdevumā, un, gadījumā, ja mantinieki vēlēsies sadalīt mantojumu, tad izdevumi, kas saistīti ar mantojuma sadales līguma noslēgšanu.

Valsts nodevas apmēru par īpašuma tiesību reģistrāciju zemesgrāmatā nosaka saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”. Jūsu gadījumā (mantinieki, kuri nedzīvoja kopā ar mantojuma atstājēju, saņem apliecību par tiesībām uz mantojumu pēc likuma) saskaņā ar minēto MK noteikumu Nr. 1250 13. punktu valsts nodevu par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu mantiniekiem uz notāra izsniegtas mantojuma apliecības pamata, ja mantotā nekustamā īpašuma vērtība pārsniedz 10 minimālās mēnešalgas, - 0,5% no mantotā nekustamā īpašuma vērtības.

Saskaņā ar Notariāta likuma 252. pantu mantošanas iesniegumu iesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma, – pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas. Mājaslapā latvijasnotars.lv ir norādīta visu Latvijas notāru kontaktinformācija.

Labs saturs
33
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas