E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10034
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pārdodot zemi un māju, NĪ iegādes brīdis ir ēkas ieraksts zemesgrāmatā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūlijā, 2016
Dace

Labdien! Manā īpašumā ir zeme jau no 2004. gada. Māju uz šīs zemes nodevu 2015. gadā. Deklarējusies šajā mājā neesmu, un šis ir mans vienīgais īpašums. Sakiet, lūdzu, vai, pārdodot īpašumu, man ir jāmaksā ienākuma nodoklis un kādā apmērā?

A
atbild:
29. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ienākumu nosaka, no īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%.

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā, katram no tiem ir savi nosacījumi.

  • Nodoklis no pārdošanas ienākuma nav jāmaksā, ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese.
  • Nodoklis nav jāmaksā arī tad, ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums.
  • Vēl viena situācija, kad nav jāmaksā nodoklis: ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja atsavina nekustamo īpašumu, ko veido zeme un uz šīs zemes vēlāk uzbūvēta ēka vai būve (uz zemi īpašuma tiesības iegūtas un zemesgrāmatā nostiprinātas ātrāk nekā uz ēku vai būvi), par nekustamā īpašuma iegādes brīdi uzskata dienu, kad ēka vai būve ierakstīta zemesgrāmatā.

No Jūsu situācijas izklāsta izriet, ka būs jāmaksā nodoklis, ja vien neiegādāsities citu īpašumu pārdotā vietā. Lai noteiktu summu, no kuras maksājams nodoklis, būs jānorāda iegādes vērtība zemei, iegādes vērtība mājai. Ja tie ir mājas būvniecības izdevumi, nepieciešami tos apliecinoši dokumenti.

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" gan ir paredzēti īpaši nosacījumi, ja maksātāja rīcībā nav dokumentu, kas pierāda ar nekustamā īpašuma izveidošanu saistītos izdevumus, bet nekustamais īpašums ir izveidots, lai nodrošinātu maksātāju (vai maksātāja ģimeni) ar dzīvošanai paredzētu nekustamo īpašumu, un nekustamais īpašums nodots ekspluatācijā, sākot ar 2001. gada 1. janvāri. Šādā gadījumā par nekustamā īpašuma iegādes vērtību uzskata aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību gadā, kad nekustamais īpašums ir nodots ekspluatācijā.

Konkrētā situācijā par nodokļa piemērošanu ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas, iegādes vērtības noteikšanu un citiem jautājumiem jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas