E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10033
Lasīšanai: 3 minūtes

Jābūt sociāli apdrošinātam vismaz 9 mēnešus pēdējā gadā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2016
Rodions Sidnejs

Bezdarbnieku pabalsts pēc bērna atvaļinājuma. Labdien! Māte, nostrādājot 5 gadus uzņēmumā, ir devusies atvaļinājumā, kad bijusi stāvoklī. Kad bērnam bija pusotrs gads, ar uzņēmumu tika pārtrauktas attiecības, tā kā uzņēmums vēlējas, lai viņa atgrieztos darbā. Tika parakstīts "pēc vēlēšanas". Tagad bērnam ir jau divi gadi, vai mātei ir iespējams saņemt bezdarbnieka pabalstu? Un kādā apmērā to skaita? Paldies!

A
atbild:
29. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja neesat darba attiecībās, Jūs jebkurā laikā varat reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) bezdarbnieka statusa iegūšanai.

Taču bezdarbnieka pabalsta saņemšanai ir vairāk noteikumu.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  1. Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu,
  2. kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,
  3. un par kuru Latvijas Republikā ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējā gada laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Saskaņā ar likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" noteikto, persona, kura saņem vecāku pabalstu/bērna kopšanas pabalstu, šo pabalstu saņemšanas laikā līdz bērna 1,5 gada vecuma sasniegšanai ir sociāli apdrošināta arī bezdarba gadījumam. Šajā laikā obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas par viņu izdara valsts.

Ja saņēmāt vecāku/bērna kopšanas pabalstu, Jūs līdz bērna pusotra gada vecumam bijāt sociāli apdrošināta arī bezdarba gadījumam. Ja bērnam pašreiz jau ir divi gadi un šo pusgadu neesat bijusi darba attiecībās, tad nebūs tiesību uz bezdarbnieka pabalstu, jo pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam būs veiktas mazāk nekā 9 mēnešus. Vismaz tā izriet no Jūsu izklāstītās informācijas.

Lai iegūtu precīzu informāciju par savām tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu, Jums jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā. To varat izdarīt arī elektroniski, saziņas iespējas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas