E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10031
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesas spriedums precīzi jāpilda tajā noteiktajā kārtībā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2016
Ilona

Labdien! Kur es varu uzzināt par uzturlīdzekļiem. Situācija tāda, ka uzturlīdzekļi tika skaitīti bērna kontā, nevis mātes – kā bija norādīts spriedumā. Tagad māte ceļ prasību par uzturlīdzekļiem, pamatojoties, ka viņas kontā nav nekas ieskaitīts. Kā rīkoties šajā situācijā? Sanāk, ka tiks dubultīgi samaksāts un vēl tiesas izdevumi. Paldies.

A
atbild:
28. jūlijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesas spriedumu nedrīkst interpretēt pēc sava prāta. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms, ja vien tas Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā nav pārsūdzēts. Līdz ar to uzturlīdzekļi bija un ir jāmaksā bērna mātes kontā precīzi tā, kā noteikts sprieduma nolemjošajā daļā.  

Turklāt līdzekļi, kas ieskaitīti nepilngadīga bērna kontā, nav uzskatāmi par uzturlīdzekļiem, jo uzturlīdzekļiem bērna uzturam ir noteikts mērķis. Civillikuma 177. pants nosaka – līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, proti, ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, izglītošanu un audzināšanu.

Atbilstoši Civillikuma 178. panta otrajai daļai, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās, taču bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Attiecīgi, ja bērns dzīvo, piemēram, pie mātes, viņai ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no bērna tēva bērna ikdienas aprūpes nodrošināšanai

Tā kā uzturlīdzekļi ir paredzēti noteiktam mērķim – bērna aprūpei (ēdiena, apģērba, mājokļa, veselības aprūpes nodrošināšanai, izglītošanai u.tml.), tos nevar uzskatīt par bērna brīvo mantu, kas atbilstoši Civillikuma 195. pantam var tikt izņemta no vecāku pārvaldības, ja bērns sasniedzis 16 gadu vecumu. Papildu kabatas nauda, kas tiek ieskaitīta bērna kontā, vai uzkrājuma veidošana, ko bērns varēs izlietot pēc pilngadības sasniegšanas, šajā gadījumā uzskatāma par tēva brīvo gribu sniegt papildu atbalstu savam bērnam, nevis uzturlīdzekļiem bērna ikdienas aprūpes, ko īsteno māte, nodrošināšanai.

No situācijas apraksta saprotams, ka bērna māte ir vērsusies tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu parāda piedziņu, jo uzturlīdzekļus bērna aprūpes nodrošināšanai viņa nav saņēmusi. Tādas tiesības viņai ir. Ja savstarpēju vienošanos ar prasītāju par turpmāko uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību un to, kā tiks izlietoti līdz šim izmaksātie līdzekļi, kas atrodas uz bērna vārda atvērtā bankas kontā, nav iespējams, jāmeklē jurista, kas specializējies ģimenes tiesībās, palīdzība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas