E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10025
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ievedot personiskās mantas, jāievēro ES un nacionālo tiesību akti

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2016
Rihards

Labdien! Es dzīvoju ASV un esmu šeit nopircis auto. Pēc kāda laiciņa plānoju doties uz Latviju un savu auto (10 gadu vecs) vēlos ņemt līdzi. Vai man būs jāmaksā ievedmuita/PVN šādā gadījumā? Ar kādām izmaksām (atskaitot sūtīšanas izmaksas) man jārēķinās? Vai ir būtiski, cik ilgu laiku man pieder šeit auto? Un kā ir ar pārējām manām mantām – vai par tām man arī būs jāmaksā nodokļi, ja tās ir manas un es vienkārši ar visām savām lietām pārceļos dzīvot uz Latviju (visas preces pirktas ASV un nodokļi ir nomaksāti)? Paldies! Rihards

A
atbild:
29. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ievedot preces Eiropas Savienībā (ES) no trešajām valstīm, jāievēro ES un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktā kārtība.

Saskaņā ar ES Muitas kodeksu (Regula Nr. 952/2013) ārpuskopienas jeb trešo valstu preces jāpiesaka muitas procedūrai – laišana brīvā apgrozībā un jāsamaksā ES un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktie nodokļi.

Gadījumus, kad īpašu apstākļu dēļ precēm tiek piešķirts atbrīvojums no ievedmuitas nodokļiem, tās ievedot Kopienas teritorijā, nosaka Padomes 2009. gada 16. novembra Regula (EK) Nr. 1186/2009, ar kuru izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem.

Regulas Nr. 1186/2009  3.–5. pantā noteikts, ka fiziskas personas, kuras pārceļas no pastāvīgās dzīvesvietas trešā valstī uz pastāvīgu dzīvesvietu Kopienas muitas teritorijā, ar atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļiem var ievest personisko mantu; atbrīvojums attiecas tikai uz personisko mantu, kas ir bijusi attiecīgās personas valdījumā vai, nepatērējamu lietu gadījumā, persona tās izmantojusi savā iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā vismaz 6 mēnešus pirms dienas, kad personas pastāvīgā dzīvesvieta ir beigusi atrasties trešā, izbraukšanas valstī un paredzēta izmantošanai tādiem pašiem nolūkiem šīs personas jaunajā pastāvīgajā dzīvesvietā.

Saskaņā ar Regulas Nr. 1186/2009 2. panta 1. punkta c) apakšpunktu "personiskā manta" nozīmē visu mantu, kas paredzēta attiecīgo personu personiskai lietošanai vai arī to mājsaimniecības vajadzībām. "Personiskā manta" ir mājsaimniecības priekšmeti, velosipēdi un motocikli, privāti mehāniskie transportlīdzekļi un to piekabes, dzīvojamās piekabes, izpriecu kuģi un privātas lidmašīnas. Personiskā manta ne īpašību, ne daudzuma ziņā nedrīkst liecināt par ievešanu komerciāliem nolūkiem.

Ja situācija atbilst minētajiem un vēl citiem Regulas nosacījumiem, automašīna var tikt atbrīvota no ievedmuitas nodokļiem un PVN.

Tie ir daži no noteikumiem, kuri varētu būt piemērojami, pārceļoties ar mantām uz pastāvīgu dzīvi Latvijā.

Lai precīzi noskaidrotu visas nepieciešamās formalitātes, jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu. Kontaktinformācija atrodama VID mājaslapā

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas