DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. septembrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas atklāšanā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Godātie svētku dalībnieki! Dāmas un kungi!

Nacionālās bibliotēkas atklāšana ir nozīmīgi svētki ikvienai nācijai un valstij. Tai ir valstiska un kultūrvēsturiska nozīme, bet ikvienam grāmatu draugam šis ir arī dziļi personisks notikums.

Gaismas pils, kā to dēvējam jau kopš ēkas projekta laikiem, ir simbols tautas gara mantojumam, bet tās saturs ir pavisam konkrēts. Tie ir cilvēka domu, zināšanu spēka un fantāziju gara radīti darbi, kas pārdzīvo savus autorus un turpina būt nozīmīgi paaudžu paaudzēs.

Tomēr šī ēka ir kas vairāk nekā bibliotēka. Tā ir mūsdienīga daudzfunkcionāla celtne, kura Rīgai un Latvijai ir gan ieguvums, gan uzdevums. Kā to pilnvērtīgi izmantot, piepildīt ar cilvēkiem, notikumiem un saturu, kā gūt atdevi no šī unikālā projekta – tas nav tikai bibliotekāru un bibliotēkas vadības uzdevums. Tas ir mūsu visu uzdevums un pienākums – ne tikai lepoties ar ievērojamo jaunieguvumu, bet arī aktīvi iesaistīties tā dzīvē. Katram no sava skatupunkta, katram ar savām iespējām.

Mums katram ir sava mazā mājas bibliotēka, savs grāmatu plaukts un savas atmiņas par pirmo saskarsmi ar grāmatu. Manai paaudzei – pēckara bērniem – iespēja lasīt bija viens no aizraujošākajiem notikumiem. Tā bija iespēja izrauties no ikdienas un uz brīdi iejusties grāmatu tēlu pasaulē. Atceros, kā Nītaures bibliotēkā biju izlasījis vai visu grāmatu klāstu, kas pieejams, un sāku to lasīt atkal no jauna.

Grāmatai vajag laiku, bet mūsu steidzīgais laikmets to paņem, gluži nemanot, bet vienalga es katru vakaru atrodu kaut brīdi, lai palasītu grāmatu.

Šajā svētku reizē īpaši pateicos Gaismas pils tēla radītājam – arhitektam Gunāram Birkertam, Latvijas Nacionālās bibliotēkas ilggadējam direktoram Andrim Vilkam un visiem, visiem, kas gadu desmitu garumā ir nenogurstoši virzījuši šīs ēkas tapšanu līdz mirklim, kad varam svinēt jaunās bibliotēkas atklāšanas svētkus!

Novēlu Latvijas Nacionālajai bibliotēkai būt laikmeta simbolam, mūžīgi papildināmai zinību un latviešu valodas krātuvei, vienmēr dzīvības pilnai un apmeklētai, pieprasītai un interesantai! Lai šī ir vieta, kur satiekas cilvēki no visiem Latvijas novadiem!

Paldies visiem, kas Latvijas Nacionālo bibliotēku veido, uztur, vada un attīsta! Lai viņiem izdodas!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI