DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas brīdī pie memoriāla Rīgā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Godātie ebreju tautas genocīda upuru piemiņas brīža dalībnieki!    
Ekselences!
Dāmas un kungi! 

Katras valsts un katras tautas vēsturē ir datumi, kas jāzina, jāpiemin un kurus nedrīkst aizmirst. Tie ir datumi, kas atgādina un brīdina, kas liek aizdomāties un rīkoties, lai nekas tāds nekad vairs neatkārtotos. Otrais pasaules karš bija globāla traģēdija, kas nesaudzīgi skāra arī Latviju. Mūsu valsts iedzīvotājus, kas cieta komunistu režīma represijās, pieminām 25. martā un 14. jūnijā.

Šodien - 4. jūlijā mēs nākam kopā, lai pieminētu Otrā pasaules kara šausmīgākā nozieguma - Holokausta upurus. Nacistu okupācijas režīms Latvijā izdarīja noziegumus pret cilvēci un izraisīja neattaisnojamas neiecietības izpausmes. Šī nozieguma rezultātā tika iznīcināta Latvijas ebreju kopiena, kas bija neatņemama Latvijas sabiedrības daļa.

Šajā vietā pirms 73 gadiem tika nodedzināta Rīgas Horālā Sinagoga, un vēl šodien šīs drupas kalpo kā simbols rasisma un neiecietības izraisītam genocīdam pret nevainīgiem cilvēkiem.

Genocīds ir mazvērtības, aizspriedumu un apslēpta ļaunuma rezultāts. Tas var sākties no sīkiem aizspriedumiem, pāraugot atklātā līdzcilvēku aizvainošanā, norādot, ka viņi ir citādi. Bet zināmos apstākļos, un to redzam vēl šodien visās pasaules malās, tas viegli pārvēršas asiņainos konfliktos un mērķtiecīgā nevainīgu cilvēku iznīcināšanā. Tam nav un nevar būt attaisnojuma. Laikā, kad tepat Eiropā konflikti tiek risināti militāriem līdzekļiem, ir jāpieliek visus spēkus cīņā pret vardarbību un aizspriedumiem. Vēsture liecina, ka no melnām domām līdz ļauniem darbiem ir tikai viens solis.

Tomēr holokausts Latvijā radīja arī nesavtīgas pašaizliedzības piemērus. Mēs stāvam pie pieminekļa tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri, riskējot ar savu un savu ģimenes locekļu dzīvību, glāba nāvei nolemtos. Šo cilvēku vārdi ir dokumentēti un iemūžināti. Man bija gods 4.maijā pasniegt Triju Zvaigžņu ordeni ilggadējam sabiedriskajam darbiniekam un holokausta vēstures pētniekam Meijeram Meleram par viņa lielo personīgo ieguldījumu Latvijas vēstures pētniecībā, dokumentēšanā, vēstures liecību saglabāšanā un nodošanā jaunajām paaudzēm. Šis darbs ir jāturpina, lai nekad nekas tāds vairs neatkārtotos.

Lai mūžīgs miers un piemiņa holokausta upuriem!

Paldies tiem, kas nesavtīgi un drosmīgi viņus glāba!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI