VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
29. maijā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Tieslietas
7
7

Pārmaiņas administratīvo pārkāpumu jomā: procesuālie izdevumi jāmaksā pārkāpējiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Saeimā izskatīšanai iesniegts un nodots darbam komisijā jaunais likumprojekts „Administratīvo pārkāpumu procesa likums” (APPL), kura spēkā stāšanās laiku provizoriski min ar 2016.gadu.
Lai informētu sabiedrību par jaunā likumprojekta konceptu, Tieslietu ministrijas atbildīgie speciālisti ir sagatavojuši skaidrojošus komentārus, kuros iepazīstina ar topošā likuma administratīvo sodu un to procesuālās piemērošanas aspektiem. Šajā komentārā izklāstīti likumprojektā ietvertie procesuālo izdevumu samaksas nosacījumi.

Informāciju sagatavoja: Jolanta Gaijsa,

TM Valststiesību departamenta Administratīvo tiesību nodaļas juriskonsulte

Likumprojekts "Administratīvo pārkāpumu procesa likums" paredz, ka tāpat kā kriminālprocesā arī administratīvo pārkāpumu procesā vainīgajai personai būs pienākums atlīdzināt procesuālos izdevumus.

Ar procesuālajiem izdevumiem saprot izdevumus, ko sākotnēji sedz no valsts (pašvaldības) līdzekļiem, bet vēlāk piedzen no vainīgās personas, kas, izdarot pārkāpumu, ir radījusi konkrēto administratīvā pārkāpuma procesu un ar to saistītos izdevumus.

Likumprojektā noteikts arī konkrēts procesuālo izdevumu uzskaitījums. Procesuālie izdevumi tādējādi ir summas, ko izmaksā cietušajiem, lieciniekiem, ekspertiem un tulkiem, lai segtu ceļa izdevumus, kas saistīti ar ierašanos procesuālās darbības izdarīšanas vietā un atgriešanos dzīvesvietā, un maksu par naktsmītni; summas, ko izmaksā lieciniekiem un cietušajiem kā vidējo darba samaksu par laiku, kurā viņi sakarā ar piedalīšanos procesuālajā darbībā neveica savu darbu; samaksa ekspertiem un tulkiem par darbu, izņemot gadījumus, ja viņi piedalās procesā, izpildot savus dienesta pienākumus; summas, kas radušās sakarā ar administratīvā pārkāpuma lietā izņemtās mantas un dokumentu nodošanu glabāšanā, glabāšanu, iznīcināšanu un realizāciju; summas, kas izlietotas ekspertīzes veikšanai; summas, kas saistītas ar apreibinošo vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām pārbaudēm.

Ja administratīvā pārkāpuma lietā cietušajam ir radušies ceļa izdevumi, kas saistīti ar ierašanos procesuālās darbības izdarīšanas vietā un atgriešanos dzīvesvietā, tad viņam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā būs jāiesniedz valsts vai pašvaldības iestādē iesniegums ar lūgumu segt šos izdevumus, attiecīgā iestāde izskatīs iesniegumu un atlīdzinās izdevumus cietušajam. Ja administratīvā pārkāpuma lietā sodītā persona tiks atzīta par vainīgu, tad minētos procesuālos izdevumus atspoguļos nolēmumā par sodu un vainīgajam attiecīgā summa būs brīvprātīgi jāsamaksā. Nemaksāšanas gadījumā minēto summu piedzīs piespiedu kārtā zvērināts tiesu izpildītājs.

Ja administratīvā pārkāpuma lietā persona netiks atzīta par vainīgu, tad procesuālie izdevumi tai jāmaksā nebūs un tie gulsies uz valsti (pašvaldību). Tāpat procesuālie izdevumi vainīgajai personai nebūs jāmaksā, ja viņa ir maznodrošināta vai viņai ir piešķirts trūcīgas personas statuss. Arī samaksu par tulka darbu nepiedzīs no vainīgās personas, bet gan tā tiks segta no valsts vai pašvaldības līdzekļiem, jo personai nevar likt maksāt par valodas nezināšanu.

Procesuālos izdevumus varēs noteikt gan nolēmumā par sodu, ko pieņēmusi amatpersona, gan augstāka amatpersona, gan pirmās un otrās instances tiesa, un izdevumu apmērs attiecīgi katrā procesa stadijā var palielināties.

Turpmāk vēl.

TEMATS

Administratīvo pārkāpumu reforma (publikāciju saraksts)

Vienotas izpratnes un lasītāju ērtības labad LV portāls Tieslietu ministrijas sagatavotos komentārus par likumprojektu APPL publicē savstarpēji integrētā sasaistē:

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI