VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Pēteris Strautiņš
makroekonomikas eksperts
22. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Ekonomika
2
2

Ilgtermiņa migrācijas plūsma nākamgad kļūs pozitīva, ja saglabāsies līdzšinējās tendences

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jēdziens „Latvijas iedzīvotājs” mūsdienās kļūst arvien miglaināks un mīklaināks.

FOTO: Lita Krone/ LETA

Starptautiskā migrācija ir emocionāli apspriests temats ļoti saprotamu iemeslu dēļ. Tā būtiski iespaidos mūsu valsts iedzīvotāju nākotni, turklāt dziļi personīgi. Latvijas nākotne šobrīd iezīmējas vienlaikus ļoti tīkamās un dramatiskās krāsās. Nav šaubu, ka nākotnē labklājība pieaugs un sasniegs daudz augstāku līmeni, nekā jebkad līdz šim esam baudījuši. Taču sarūkošais iedzīvotāju skaits un nelabvēlīgā vecuma struktūra radīs nepieciešamību pielāgoties, tai skaitā pagarināt darba mūžu līdz arvien lielākam vecumam.

Visu laiku kopš neatkarības atgūšanas Latvijas iedzīvotāju skaits ārējās migrācijas dēļ ir samazinājies, un šī plūsma no 2004.gada bijusi acīmredzami saistīta ar norisēm ekonomikā. Līdz 2007.gadam tā samazinājās, bet tad strauji pieauga līdz 2010.gadam.

Norisēm darba tirgū ir liela inerce, tāpēc pat straujā ekonomikas atgūšanās nav neto emigrāciju apturējusi. Taču tā ir strauji sarukusi kopš 2010.gada, samazinoties trīskārt (saskaņā ar ceturtdien publiskotajiem Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem).

Pieņemot, ka šogad turpinās pērnā gada tendences, tas ir, imigrācija pieaug un emigrācija samazinās par to pašu soli, starpība starp aizceļojošajiem un atbraukušajiem būs 3643 cilvēki. Līdz šim mazākā negatīvā bilance kopš 1991.gada bija 1999.gadā – 4085 cilvēki. Jāpiebilst gan, ka proporcionāli pret iedzīvotāju skaitu neto emigrācija tādā gadījumā šogad vēl būtu lielāka nekā 1999.gadā. Taču, ja situācija darba tirgū turpinās uzlaboties un tā atlabšanas temps saskaņā ar jaunākajiem Darbaspēka apsekojuma datiem pat paātrinās, jau 2014.gadā mēs varētu nonākt pie pozitīvas starptautiskās migrācijas bilances.

Starpība starp iebraukušajiem un izbraukušajiem Rīgas lidostā jau pērn bija diezgan tuvu nullei (-1611 cilvēki). Aplūkojot tendences kopš 2009.gada, šķiet, ka norises lidostā nedaudz "apsteigušas" CSP reģistrēto plūsmu. Ja pieņem, ka faktiskā ieceļošana/izceļošana CSP migrācijas datos parādās ar nelielu nobīdi, kam būtu visai pašsaprotami izskaidrojumi, tādā gadījumā "acumirklīgā" starptautiskās migrācijas bilance varētu būt bijusi ļoti tuvu nullei jau pērn un šogad kļūst pozitīva.

Neto migrāciju ietekmē gan izbraukšana, gan iebraukšana. Pērn ilgtermiņa migrācijas rezultātā Latvijā iebraukušo skaits bija lielākais vismaz kopš 1990.gada (13 303 cilvēki). Visvairāk ieceļoja no citām Eiropas Savienības valstīm – tātad acīmredzot tā ir iepriekš izbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanās. Par to liecina arī strauji augošais to valsts iedzīvotāju skaits, kuri ir dzimuši Britu salās.

Vēl jāpiebilst, ka jēdziens "Latvijas iedzīvotājs" mūsdienās kļūst arvien miglaināks un mīklaināks. Aizvien lielāks skaits cilvēku īslaicīgi, bet bieži ceļo strādāt uz ārzemēm. To ir viegli ievērot katram, kurš mājās veic labiekārtošanas darbus. Tātad varētu būt, ka niknajiem strīdiem ekspertu aprindās par patiesajiem migrācijas apjomiem jau mainījies konteksts, veidā, kuru šobrīd līdz galam vēl nesaprotam.

Tāpat šķiet, ka diezgan vāji saprotam arī dziļākos migrācijas iemeslus. Skaidrs, ka ekonomiskie faktori ir nozīmīgi, taču neto emigrācija no Rīgas ir lielāka par valstī vidējo, par spīti augstākajam dzīves līmenim. Acīmredzot arī tautība ir izšķirīgs faktors, daļai iedzīvotāju vēsturisku iemeslu dēļ ar valsti ir vājākas emocionālas saites. Tas varētu arī izskaidrot, kāpēc neto emigrācija Kurzemē proporcionāli pret iedzīvotāju skaitu ir lielāka nekā Vidzemē, kur ienākumu līmenis ir zemāks.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI