SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
10. septembrī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
2
2

Valsts atbalsts piensaimniecības nozarei – seši miljoni eiro. Kam tas pienākas?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norāda, ka vislielāko negatīvo iespaidu Krievijas embargo pārtikas precēm ir atstājis uz Latvijas piensaimniecību.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Krievijas noteiktais embargo smagi skāris Latvijas pārtikas ražotājus, vislielāko negatīvo iespaidu atstājot uz Latvijas piensaimniecību. Embargo radīto seku mazināšanai tiek domāts par atbalstu nozarei gan nacionālā, gan Eiropas Savienības mērogā.

Viens no atbalsta mehānismiem nacionālā līmenī ir valdības piešķirtie seši miljoni eiro. Nule kā spēkā ir stājušies MK noteikumi, kas nosaka kārtību atbalsta saņemšanai.
īsumā
  • Kopējais atbalsta apmērs ir 6 miljoni eiro.
  • Atbalsta pretendentiem jāatbilst MK noteikumu 511 6.punktā minētajām prasībām.
  • Atbalsta saņemšanai jāpiesakās Lauku atbalsta dienestā līdz 01.10.2014.
  • Atbalstu piešķirs kā vienreizēju maksājumu līdz 46 eiro apmērā.

Aizlieguma rezultātā piena pārstrādes uzņēmumos veidojas gatavās produkcijas pārpalikums un attiecīgi uzņēmumi samazina piena iepirkuma cenu. Tas savukārt ietekmē lauksaimniekus un viņu tālāko darbību. Šobrīd piena iepirkuma cena ir noslīdējusi zem pašizmaksas.

Ir nepieciešams steidzams risinājums, lai ganāmpulku īpašnieki, kas pienu pārdod atbilstoši piešķirtajai piegādes kvotai, neciestu vēl lielākus zaudējumus. MK noteikumi Nr.511 "Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība piena šķirņu slaucamo govju produktivitātes datu izvērtēšanai" paredz mazināt Krievijas noteiktā preču importa aizlieguma seku radītos zaudējumus piensaimniecības nozarē.

Atbalsts sešu miljonu eiro apmērā

Zemkopības ministrija ir aprēķinājusi, ka piena nozares atbalstam līdz gada beigām būtu nepieciešami 13,9 miljoni eiro. Valdība lēma par 6 miljonu eiro piešķiršanu ciltsdarba atbalstam piena šķirņu ganāmpulkos par diviem mēnešiem – septembri un oktobri. Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte informē: "Atbalsts segs līdz 70 procentiem jeb līdz 46 eiro par izmaksām, kas saistītas ar piena šķirnes slaucamās govs produktivitātes kontroles testiem, un Lauku atbalsta dienests atbalstu piešķirs kā vienreizēju maksājumu, pamatojoties uz šķirnes dzīvnieku audzētāju organizāciju, kas ir atbalsta pretendents, iesniegtajiem sarakstiem."

"Nepieciešams steidzams risinājums, lai ganāmpulku īpašnieki neciestu vēl lielākus zaudējumus."

Atbalsta mērķis ir sekmēt augstražīgu piena šķirņu slaucamo govju audzēšanu piensaimniecības nozarē, mērķtiecīgi izmantojot augstvērtīgas piena šķirņu slaucamās govis, lai saglabātu un uzlabotu to genotipu un veicinātu augstvērtīgu jaundzīvnieku ataudzēšanu ganāmpulkos. Kā norāda zemkopības ministrs J.Dūklavs, ir viegli likvidēt ganāmpulku, savukārt tā atjaunošana prasīs vairākus gadus. Līdz ar to šis atbalsts piensaimniekiem ir būtisks.

Kas varēs pretendēt uz atbalstu?

Tiek lēsts, ka atbalstu varētu saņemt ap 10 000 fizisku un juridisku personu, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu piensaimniecības nozarē.

Uz atbalstu pretendēt būs tiesīgi komersanti, biedrības, nodibinājumi vai kooperatīvās sabiedrības.

Nosacījumi atbalsta saņemšanai noteikti MK noteikumu 6.punktā:

  1. pretendentam ir piešķirts šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijas statuss atbilstoši normatīvajiem aktiem par šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizāciju atbilstības kritērijiem un šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas statusa piešķiršanu, un pēc šī statusa piešķiršanas pretendents ciltsdarba jomā darbojas vismaz vienu gadu;
  2. pretendenta produktivitātes datus nosaka un izvērtē:
  • ganāmpulkam, kurš reģistrēts un kura lauksaimniecības dzīvnieki un novietne ir reģistrēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības dzīvnieku, to ganāmpulku un novietņu reģistrēšanu, kā arī lauksaimniecības dzīvnieku apzīmēšanu;
  • ganāmpulkam, kura īpašniekam saskaņā ar normatīvajiem aktiem par piena kvotas administrēšanu ir piešķirta piegādes kvota un kurš nodod pienu pārstrādei.

MK noteikumi paredz, kādos gadījumos atbalstu nepiešķirs:

  • atbalsta pretendentam ar tiesas spriedumu ir pasludināts maksātnespējas process vai tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, vai ar tiesas lēmumu tiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, vai ir uzsākta bankrota procedūra, piemērota sanācija vai mierizlīgums, vai tā saimnieciskā darbība ir izbeigta;
  • atbalsta pretendents ir saņēmis glābšanas atbalstu un vēl nav atmaksājis aizdevumu vai atsaucis garantiju, vai ir saņēmis pārstrukturēšanas atbalstu un uz to joprojām attiecas pārstrukturēšanas plāns.

Atbalsta saņemšanai pretendentiem jāpiesakās līdz 2014.gada 1.oktobrim Lauku atbalsta dienestā. Pretendentam LAD jāiesniedz MK noteikumu 6.2.apakšpunktā minētajām prasībām atbilstošs piena šķirņu slaucamo govju apsekoto ganāmpulku īpašnieku saraksts.

Ja atbalsta saņemšanai ir vairāki pretendenti un tie norāda vienu un to pašu apsekoto ganāmpulku, atbalstu par konkrēto ganāmpulku nepiešķir. Savukārt pretendentiem, kuri snieguši nepatiesas ziņas un atbalsts ticis piešķirts, LAD pēc pārkāpuma konstatēšanas pieprasīs atbalsta atmaksu.

Pretendentu pieprasījumus atbalstam LAD izvērtēs līdz 2014.gada 15.oktobrim un lems par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu. Dienests informē, ka atbalsta izmaksa tiks veikta oktobrī.

Lems par ES atbalstu piena nozarei

Zemkopības ministrija jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka nacionālo aktivitāšu un atbalsta pasākumu īstenošana nespēs pilnībā novērst ienākumu zudumu un finansiālās problēmas, ko Latvijā radīs Eiropas Savienības (ES) mēroga tirgus pārprodukcija.

Pagājušajā nedēļā zemkopības ministrs J.Dūklavs piedalījās ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sēdē Briselē. Tajā dalībvalstu ministri sprieda par rīcību lauksaimniecības nozarei pēc Krievijas ieviestajām sankcijām, aizliedzot pārtikas produktu importu no ES. Papildus kopējo risinājumu meklēšanai lauksaimniecības nozares atbalstam Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Somija vienojās par kopīgu prasību konkrētiem atbalsta pasākumiem piena nozarei. Iepriekš zemkopības ministrs J.Dūklavs norādījis, ka ir ļoti svarīgi pilnībā atcelt soda naudas piemērošanu par pārsniegto piena kvotu pēdējā kvotas gadā.

"Atbalstu varētu saņemt ap 10 000 fizisku un juridisku personu."

Eiropas Komisija plāno īstenot atbalsta pasākumus piena un piena produktu tirgū, piešķirot atbalstu atsevišķu piena produktu privātai uzglabāšanai. Zemkopības ministrijā norāda, ka līdz šim Latvijas piena produktu ražotāji nav izmantojuši privātās uzglabāšanas atbalsta pasākumus.

Tiek meklēti jauni tirgi

Piena ražotājiem būtiski ir atrast jaunus produkcijas noieta tirgus. Pie to meklēšanas aktīvi strādā gan Zemkopības ministrija, gan Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, gan citas iestādes, kā arī paši uzņēmēji.

Piena nozares pārstāvji ir apliecinājuši gatavību eksportēt piena produktus uz valstīm, ar kurām līdz šim nav pastāvējusi sadarbība. Sarunas ir aizvadītas ar Uzbekistānas lauksaimniecības nozares pārstāvjiem un uzņēmējiem. Savukārt Baltkrievija ir paudusi atbalstu Latvijas un Baltkrievijas uzņēmumu tirdzniecisko sakaru uzlabošanai un Latvijā ražoto pārtikas produktu importa apjoma palielināšanai.

Vairāku gadu darbs ir vainagojies ar rezultātiem, un Latvija ir kļuvusi par pirmo no Baltijas valstīm, kuras piena pārstrādātājiem būs iespēja savu produkciju eksportēt uz perspektīvo un plašo Ķīnas tirgu. Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis norāda: "Ķīnas tirgus, neapšaubāmi, ir viens no prioritārajiem un perspektīvākajiem tirgiem, kuru ir vērts aplūkot mūsu ražotājiem." Ministrs apliecināja, ka ražotāji varēs rēķināties ar ministrijas atbalstu un palīdzību kontaktu dibināšanā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI