SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
08. septembrī, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Kreditēšana
2
2

Jaunā mikrokredītu programma – mazo uzņēmumu stiprināšanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mazajiem un vidējiem komersantiem mikrokredīti pieejami gan investīcijām, gan apgrozāmajiem līdzekļiem.

LV portāla infografika

Mūsu valstī ārkārtīgi svarīga ir katra darba vieta. Ir ļoti nepieciešams, lai šeit darbotos iespējami vairāk ne tikai lielu un jaudīgu, bet arī mazu un vidēju uzņēmumu, kas it īpaši lauku apvidu ļaudīm ļautu materiāli nodrošināt sevi un ģimeni.
īsumā
  • Kopš 26.augusta "Altum" atvērusi jaunu MVU mikrokreditēšanas programmu. Uzņēmēji var saņemt aizdevumus līdz pat 25 tūkstošiem eiro;
  • Ieviestas aizdevuma procentu subsīdijas - līdz 50% no kredītmaksājumu procentu summas.
  • Aizdevumi tiks piešķirti līdz 2015.gada novembrim, un uzņēmēji to saņemšanai var vērsties ALTUM filiālēs un Attīstības programmu konsultāciju centros 25 pilsētās visā Latvijā.

Dažreiz nemaz nav vajadzīgs pārlieku daudz naudas, lai nodibinātu un izvērstu biznesu un ar laiku to varbūt pat palaistu pasaulē. Kā liecina prakse, komercdarbību "uzlikt uz sliedēm" var palīdzēt pat neliels valsts atbalsts.

Šim nolūkam līdztekus citām Latvijas Attīstības finanšu institūcijas "Altum" (ALTUM) atbalsta programmām jau vairākus gadus kalpojusi Mikrokreditēšanas programma, kurā jau izsniegti gandrīz tūkstoš aizdevumu. Augusta pēdējā nedēļā, pamatojoties uz MK 2014.gada 17.jūnija noteikumiem Nr.336 ALTUM atvērta vēl viena līdzīga programma, dodot mazajiem un vidējiem komersantiem jaunas iespējas. Aizdevumi pieejami gan investīcijām, gan apgrozāmajiem līdzekļiem.

Mikroaizdevumi pieprasīti visos valsts reģionos

ALTUM mikrokreditēšanas programmu vadītājs Andrejs Buharins LV portālam skaidro: " ALTUM īstenotā Latvijas un Šveices valdības sadarbības projekta Mikrokreditēšanas programma tuvojas noslēgumam, faktiski jau no pagājušā gada septembra programmas ietvaros jauni aizdevumi tiek piešķirti no iepriekšējo aizdevumu atmaksām. Tāpēc sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju tika izstrādāta jauna mikrokreditēšanas programma.

Mikroaizdevumi vienmēr bijuši pieprasīti gan salīdzinoši vienkāršākas saņemšanas procedūras dēļ, gan arī tāpēc, ka ar neliela apjoma aizdevumu bieži vien ir pietiekami maza uzņēmuma darbības uzsākšanai vai attīstīšanai.  Arī Šveices mikrokreditēšanas programma ir ļoti pieprasīta – sākotnēji tika plānots, ka programmas ietvaros tiks sniegts atbalsts līdz 650 mikrouzņēmumu projektiem, taču šobrīd ALTUM tuvojas jau tūkstošajam izsniegtajam aizdevumam. Turklāt šie aizdevumi vienlīdz pieprasīti ir visos Latvijas reģionos, un, īstenojot mikrokreditēšanas programmu, ir sasniegts viens no būtiskākajiem mērķiem – veicināt reģionālo ekonomisko aktivitāti. Uzņēmējiem ārpus Rīgas un tās apkaimes ir piešķirti 83% no aizdevumiem, tajā skaitā pierobežas pagastos. Turklāt aizdevumi piešķirti vienmērīgi visā valstī – katrā Latvijas reģionā aptuveni piektā daļa."

Te var piebilst, ka šā gada pirmajā pusē ALTUM mikrokredītos izsniegusi vienu miljonu eiro, bet kopš 2009.gada – kopumā 9,7 miljonus.

Kā norāda A.Buharins, jaunās un iepriekšējās programmas galvenās atšķirības ir šādas:

  • jaunajā programmā aizdevumi ir apjomīgāki - līdz pat 25 tūkstošiem eiro;
  • atbalstu var saņemt ne tikai mikrouzņēmumi, bet gan visi mazie un vidējie komersanti;
  • ieviestas aizdevuma procentu subsīdijas - līdz 50% no kredītmaksājumu procentu summas;
  • stingrākas nodrošinājuma prasības (aizdevums nevar būt lielāks par 135% no piedāvātā nodrošinājuma vērtības);
  • atbalsts nav paredzēts lauksaimniecības nozarei.

Līdz 2015.gadam – aizdevumos 3,5 miljoni eiro

Aizdevumi jaunajā MVU mikrokreditēšanas programmā tiks piešķirti līdz 2015.gada novembrim, un kopumā tās ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) un valsts budžeta līdzekļiem mazajiem un vidējiem nelauksaimniecības uzņēmumiem dzīvotspējīgu projektu īstenošanai mikroaizdevumos tiks piešķirti 3,5 miljoni eiro.

Aizdevumi investīcijām ir pieejamai ar termiņu līdz septiņiem gadiem, apgrozāmajiem līdzekļiem – līdz pieciem gadiem. Kā jau minēts, uzņēmējiem piedāvāta arī aizdevuma procentu maksājumu subsīdija 50% apmērā. Tas nozīmē, ka, izpildot noteiktos kritērijus, pusi no aizdevuma procentos maksājamās summas komersanta vietā segs ALTUM no ERAF resursiem.

Procentu likmes subsīdijas var saņemt, ja:

  • finansējamā projekta summa nav lielāka par 30 000 eiro;
  • mikroaizdevums nepieciešams investīciju un tām nepieciešamo apgrozāmo līdzekļu finansēšanai.

Programmas ietvaros aizņēmējs kā aizdevuma galviniekus var piesaistīt uzņēmuma īpašniekus, kuriem pieder vismaz 10% kapitāla daļu. Šādos gadījumos katrs uzņēmuma īpašnieks galvo vismaz par 30% no aizdevuma apmēra. Ja aizņēmējs ir individuāls komersants, galvojums nav jāsniedz.

"Dažreiz nemaz nav vajadzīgs pārlieku daudz naudas, lai nodibinātu un izvērstu biznesu."

Aizdevuma saņemšanai projektiem līdz 7,1 tūkstotim eiro aizņēmēja līdzdalība nav nepieciešama, savukārt lielāka apjoma projektos uzņēmējam jānodrošina vismaz 10% līdzfinansējums.

Tāpat kā citās līdzīgās valsts atbalsta programmās aizdevuma piešķiršanā ir ierobežojumi gan saistībā ar dalībniekiem, gan atbalstāmajām darbības sfērām. Mikrokredītu nevar saņemt:

  • uzņēmums, kuram ir nodokļu parādi (izņemot gadījumus, kad uzņēmums ir vienojies ar VID par nodokļu parāda atmaksas grafiku un pilda šīs vienošanās nosacījumus);
  • uzņēmums ir nonācis grūtībās;
  • fiziskas personas - pašnodarbinātie un patentmaksas maksātāji.

Aizdevumus nepiešķir šādās nozarēs:

  • lauksaimniecības produktu primārā ražošana;
  • zivsaimniecības un akvakultūras nozare;
  • sprāgstvielu, ieroču un munīcijas ražošana un tirdzniecība;
  • tabakas izstrādājumu ražošana un tirdzniecība;
  • azartspēles un derības;
  • finanšu un apdrošināšanas darbības;
  • operācijas ar nekustamo īpašumu;
  • elektroenerģija un siltumapgāde (izņemot, ja tiek īstenots Kohēzijas fonda līdzfinansēts projekts);
  • sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbība.

Protams, ikkatram īpašam gadījumam normatīvo regulējumu nav iespējams paredzēt, tādēļ ALTUM informē, ka iespējami arī citi ierobežojumi, ar kuriem potenciālos klientus iepazīstinās ALTUM speciālists.

Pieteikties MVU mikrokreditēšanas programmā iespējams tuvākajā ALTUM filiālē vai Attīstības programmu konsultāciju centrā.

ALTUM mājaslapā iespējams uzzināt arī aizdevuma saņemšanai nepieciešamo dokumentu sarakstu.

Uzņēmums ieguva jaunu spēku un konkurētspēju

Par to, kā komersanti izmantos jauno mikrokreditēšanas programmu, varēsim spriest pēc dažiem mēnešiem, taču par līdzšinējo pieredzi LV portāls iztaujāja vienu no pašreizējās valsts atbalsta programmas dalībniekiem – Gunāru Igauni, kura lolojums ir SIA "Balt harmonija" - mūzikas instrumentu ražotne Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā. Viņš patlaban ir 11.Saeimas deputāts un skaidro, ka uzņēmums tagad ir viņa sievas pārvaldībā, taču, protams, pats uzņēmuma darbam sekojot arī šobrīd.

Pirmo nelielo aizdevumu toreizējās Hipotēku bankas Atbalsta programmu pārvaldē "Altum" G.Igaunis ņēmis pirms gadiem septiņiem un bijis viens no pirmajiem muzikantiem Latgalē, kas izmantojis šādu valsts atbalstu. "Kolēģi man par to taujāja gan uz ielas, gan zvanīja - kā esmu aizdevumu ieguvis un kā tas jādara. Pēc tam teju visi Latgales muzikanti, ko jūs pa brīdim redzat TV ekrānā, arī kļuva par kredītņēmējiem tajā pašā ALTUM."

Viņš atzīst, ka formalitāšu kārtošana nav bijusi sarežģīta un ALTUM speciālisti ir ļoti pretimnākoši un atbalstoši. "Protams, pašam ir precīzi jāzina, kas patiešām ir vajadzīgs. Ja mērķi un gaidāmā atdeve ir skaidra, tad aizdevumu var saņemt."

Mikrokredītu programmā G.Igaunis ir aizņēmies 14 tūkstošus eiro, vēl divi tūkstoši ir paša ieguldījums.

"Šie līdzekļi deva iespēju iegādāties frēzmašīnu, īpašu darbagaldu, kas ar smilšpapīru apstrādā kokmateriālus, nelielu kalti un vēl arī iekārtot atsevišķu darbnīcas telpu. Ieguvums bija tas, ka visu varējām izdarīt uzreiz, nevis naudu pamazām krājot vai aizņemoties no radiem vai paziņām, kas arī prasītu zināmu uzticības pakāpi un laiku. Uzņēmumā pašlaik ir visas iekārtas, par kurām iepriekš varēju tikai sapņot, un uzreiz jūtams spēku pieplūdums. Tas savukārt ļauj brīvi strādāt un būt konkurētspējīgam tirgū.

"Mikroaizdevumi vienmēr bijuši pieprasīti."

Tagad paveras iespējas izgatavot ne tikai mūzikas instrumentus, attīstīt biznesu ne tikai pa šo šauro sliedi, bet arī izvērst virkni pakalpojumu, kas izriet no līdzšinējās darbības. Uzņēmumam ir daudz jaunu piedāvājumu, jo uzstādītās iekārtas paplašinājušas smalko kokapstrādes darbu spektru. Piemēram, koku žāvējamā 3,5 m2 ietilpīgā kalte ir jauns produkts, izgatavots tepat Latvijā. Eiropā tādas jau ir sen, bet pie mums bija pieejamas tikai lielas, kas mūsu ražotnei nebija piemērotas. Šajā mazajā kaltē var žāvēt kokmateriālus, cik daudz, kā un kad mums vajadzīgs. Tas ir liels ieguvums. Mēnesī ALTUM jāmaksā 300 eiro, un uzņēmumam tā patiešām ir simboliska nauda."

Kaut arī darbnīca ir Rēzeknes novadā, uzņēmuma produkcijas noiets ir galvenokārt galvaspilsētā.

Ražotnē darina bungas, metālafonus bērniem, ksilofonus, tamburīnus, dažādus plaukšķus, arī cītaras, kokles, cimbalas un vēl daudz citu mūzikas instrumentu. G.Igaunis teic – tos eksportē arī uz ārzemēm.

"Mūsu bungas spēlē Lietuvā, Igaunijā, cītaras un kokles – Amerikā un Luksemburgā." Gaigalavā instrumentus arī remontē un restaurē.

Kaut arī šis faktiski ir ģimenes uzņēmums, tajā strādā arī divi algoti amatnieki.

Kopš 2009.gada ALTUM dažādām uzņēmēju vajadzībām kopumā piešķīrusi 460 miljonus eiro, atbalstīti vairāk nekā 5700 Latvijas uzņēmēju projektu. Šajā gadā Attīstības finanšu institūcija īsteno septiņas uzņēmējdarbības valsts atbalsta programmas. Par tām var uzzināt ALTUM interneta vietnē.

Infografika par līdzšinējo MVU programmu (un arī pārējām) atrodami ALTUM mājaslapā.

Lai atrastu sava uzņēmuma aktuālajām vajadzībām piemērotāko programmu, interesenti var izmantot Atbalsta programmu kalkulatoru.

ALTUM īstenotajās valsts atbalsta programmās 2014.gadā vēl ir pieejami aptuveni 60 miljoni eiro, un šie līdzekļi paredzēti uzņēmējdarbības jomām, kurās finanšu tirgus nesniedz finansējumu pietiekamā apjomā, klientiem un projektiem, kuriem nav pieejams kredītiestāžu finansējums. ALTUM klientus apkalpo filiālēs un Attīstības programmu konsultāciju centros 25 pilsētās visā Latvijā.

Nobeigumā der atgādināt G.Igauņa cita starpā sacīto - ja cilvēkam ir biznesa ideja, viņš vēlas to attīstīt, bet nevar ieskatīties ALTUM mājaslapā un noskaidrot, kādu valsts atbalstu var saņemt, tas nepavisam nav gudri.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI