SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
02. septembrī, 2014
Lasīšanai: 15 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
19
16
19
16

No 1.oktobra māmiņalgas jeb vecāku pabalsta saņemšanai jauna kārtība

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

1.oktobrī stāsies spēkā jaunā vecāku pabalstu sistēma. Pabalsta apmēra aprēķins būs atkarīgs no vecāka izvēles saņemt to vienu vai pusotru gadu. Vairs nebūs noteikts šī pabalsta minimālais apmērs. Turpmāk, ja vecāks strādās, vecāku pabalstu maksās, taču ierobežotā apmērā. Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna pusotram gadam maksās bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro.
īsumā
  • Jauna kārtība vecāku pabalstiem, kas tiks piešķirti no 1.oktobra.
  • Pārejas perioda kompensācija vecākiem, ja bērns pēc 1.oktobra nav sasniedzis 1 gada vecumu.

Jaunā pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtība attieksies uz sociāli apdrošinātiem vecākiem, tātad tiem, kuriem ir tiesības saņemt vecāku pabalstu un kuriem šis pabalsts tiks piešķirts, sākot no 1.oktobra (datums, no kura piešķir pabalstu). Vecāki, kuri nav sociāli apdrošināti, saņem bērna kopšanas pabalstu un viņiem nekas nemainās. Bērna kopšanas pabalsts ir 171 eiro mēnesī, un to maksā līdz bērna pusotra gada vecumam.

Sociāli apdrošināts vecāks (bērna mamma vai tētis) ir strādājošais – darba ņēmējs vai pašnodarbinātais. Tātad cilvēks, kura darba devējs no algas maksā un ietur sociālās iemaksas vai kurš pats kā pašnodarbinātais ir veicis sociālās iemaksas. Līdz ar to vecākam ir tiesības uz vecāku pabalstu, kura summa atkarīga no algas, no kuras maksātas sociālās iemaksas (sociālais nodoklis).

Vecāku pabalsta saņemšanas pašreizējā kārtība

Vecāku pabalstu pašreiz maksā līdz bērna viena gada vecumam un to piešķir 70% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas ar nosacījumu, ja vecāks, kopjot bērnu, atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Vecāku pabalstam ir noteikts minimālais apmērs, vecāku pabalstu piešķir ne mazāku par 171 eiro mēnesī.

Ja vecāks sāk strādāt vai gūt ienākumus kā pašnodarbinātais, pirms bērns sasniedz viena gada vecumu, vecāku pabalstu nevar saņemt. Tādā gadījumā bērna kopšanas atvaļinājums tiek pārtraukts, vecāku pabalsta vietā tiek piešķirts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro.

Tātad pašreiz līdz bērna 1 gada vecumam var saņemt tikai vienu pabalstu – vai nu vecāku pabalstu (ja atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā) vai arī bērna kopšanas pabalstu (ja strādā).

Savukārt no bērna 1 gada līdz 1,5 gadiem tiek piešķirts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro, neatkarīgi no tā, vai vecāks strādā vai nestrādā.

No 1.oktobra sociāli apdrošinātajiem vecākiem pabalstu maksāšanas kārtība būs cita - gan dāsnāka, gan arī sarežģītāka.

Vecākiem būs jāizvēlas pabalsta – māmiņalgas – saņemšanas ilgums

Tāpat kā līdz šim vecāku pabalstu (ko joprojām dēvē arī par "māmiņu algu") var pieprasīt viens no vecākiem - gan bērna māte, gan tēvs.

Svarīgais jaunums ir tas, ka no 1.oktobra vecāki vienlaikus ar vecāku pabalstu papildus saņems arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī. Šis nosacījums, tāpat kā pārējie jaunās pabalstu sistēmas nosacījumi, attieksies uz tiem vecākiem, kuriem vecāku pabalsts tiks piešķirts, sākot no 1.oktobra.

Arī vecāku pabalsta aprēķinā ir būtiskas izmaiņas.

Tiem vecākiem, kuri vecāku pabalstu pieprasīs piešķirt, sākot no 1.oktobra, būs jāizvēlas pabalsta saņemšanas ilgums (vai vēlas saņemt šo pabalstu līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam). No tā būs atkarīgs, kā rēķinās pabalstu.

  • Ja izvēlēsies saņemt pabalstu līdz bērna 1 gada vecumam, tas būs 60% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
  • Ja izvēlēsies saņemt pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, tas būs 43,75% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalstam vairs nebūs garantēts minimālais apmērs. Visi vecāki pēc 1.oktobra saņems vecāku pabalstu atbilstoši savai apdrošināšanas iemaksu algai. Tātad, pat ja aprēķinātais vecāku pabalsts būs, piemēram, 130 eiro, cilvēks tik arī saņems.

Vecāku pabalstu varēs saņemt arī tad, ja pabalsta saņēmējs vecāks strādās (nedosies bērna kopšanas atvaļinājumā vai pārtrauks to). Strādājošajiem vecāku pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtās pabalsta summas. Šajā gadījumā vecāku pabalsta summa arī būs atkarīga no tā, kādu pabalsta saņemšanas termiņu pabalsta pieprasītājs ir izvēlējies - līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no vidējās algas vai līdz bērna 1,5 gadu vecumam 43,75% apmērā no vidējās algas, informācijā vecākiem norāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

"No 1.oktobra sociāli apdrošinātajiem vecākiem pabalstu maksāšanas kārtība būs cita - gan dāsnāka, gan sarežģītāka."

Piemēram: Vecāku pabalsts piešķirts līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas – 15 eiro vienā kalendāra dienā. Pārtraucot bērna kopšanas atvaļinājumu un atsākot strādāt, pabalsts tiks pārrēķināts: 30% no 15 eiro = 4,50 eiro vienā kalendāra dienā – šādi pārrēķinātu pabalsta summu saņems vecāku pabalsta saņēmējs, ja sāks strādāt līdz bērna 1 gada vecumam.

Vienlaikus vecāks saņems arī papildu maksājumu – 171 eiro (bērna kopšanas pabalsts).

Piemēram: Vecāku pabalsts piešķirts līdz bērna 1,5 gadu vecuma sasniegšanai 43,75% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas – 11 eiro vienā kalendāra dienā. Pārtraucot bērna kopšanas atvaļinājumu un atsākot strādāt, pabalsts tiks pārrēķināts: 30% no 11 eiro = 3,30 eiro vienā kalendāra dienā – šādi pārrēķinātu pabalsta summu saņems vecāku pabalsta saņēmējs, ja sāks strādāt līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

Tātad vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra līdz bērna 1,5 gadu vecumam + 171 eiro (bērna kopšanas pabalsts līdz bērna 1,5 gadu vecumam).

Savukārt, ja vecāks būs izvēlējies saņemt vecāku pabalsta termiņu līdz bērna 1 gada vecumam un sāks strādāt, kad bērnam būs viens gads, tad līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiks izmaksāts tikai bērna kopšanas pabalsts 171 eiro.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Aiva Zīrāka piebilst, ka vienlaikus spēkā paliek nosacījums, ja, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā - kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam (izvēlētā izmaksas ilguma procentuālajam lielumam), kas būs noteikts jaundzimušā bērna kopšanai.

Respektīvi, lai piešķirtu vecāku pabalstu lielākajā apmērā, to aprēķinās no jauna un salīdzinās ar vecāku pabalsta apmēru, kāds tam pašam vecākam bija piešķirts par iepriekšējā mazuļa kopšanu, šo pabalstu attiecīgi pārrēķinot atbilstoši veiktajai izvēlei – 60% apmērā vai 43,75% apmērā no vidējās iemaksu algas, no kuras pabalsts tika aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu.

Vēl jāatceras, ka līdz 2014.gada 31.decembrim spēkā ir izmaksājamā pabalsta apmēra ierobežojumi (tautā dēvētie "pabalstu griesti"), kas nosaka piešķirto pabalstu izmaksu šādā apmērā:

  • ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā ir līdz 32,75 eiro (ieskaitot), tad to izmaksā piešķirtajā apmērā;
  • ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro – par vienu kalendāra dienu izmaksā 32,75 eiro un 50% no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro.

Pabalsta ilgumu mainīt nevarēs

VSAA uzsver, ka izvēlēto pabalsta saņemšanas ilgumu nebūs tiesības mainīt (arī tad, ja mainās pabalsta saņēmējs).

Vecākiem ir rūpīgi jāpārdomā lēmums ne tikai par vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu (līdz bērna 1 gada vecumam vai 1,5 gadiem), bet arī par to, kurš no vecākiem būs pabalsta saņēmējs. Jo abus pabalstus – vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu - par viena un tā paša bērna kopšanu, par vienu un to pašu laika posmu piešķir vienai personai. Tādēļ vecākiem ģimenē ir jāvienojas, kurš saņem pabalstus par bērna kopšanu, jo gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu par viena bērna kopšanu piešķir vienam vecākam (vienai personai).

Izvēloties jāņem vērā, ka pabalstus nepiešķir par to periodu, kad tiek maksāts maternitātes pabalsts. Sociāli apdrošināta māmiņa parasti saņem arī maternitātes pabalstu – tātad viņai pēc bērna piedzimšanas ir apmaksāta darbnespējas lapa B par pēcdzemdību laiku – 56 vai 70 dienām.

Piemēram, ja bērna kopšanas atvaļinājumu ņems māmiņa, viņa pēc tam, kad būs beidzies maternitātes pabalsta izmaksas laiks, saņems gan vecāku pabalstu (vai nu līdz bērna vienam gadam vai pusotram gadam), gan bērna kopšanas pabalstu.

Aiva Zīrāka skaidro: Ja ir izdarīta izvēle par vecāku pabalsta izmaksas periodu (līdz bērna 1 gada vecumam vai līdz bērna 1,5 gadu vecumam) un pabalsts piešķirts, tad par vienu un to pašu bērnu izraudzīto izmaksas periodu nav tiesību mainīt.

Viena vecāka (tā, kurš pirmais pieprasījis pabalstu) izdarītā izvēle attiecināma arī uz otru vecāku (vai citu personu) gadījumos, ja bērna kopšanas laikā viens vecāks atsakās no vecāku pabalsta un to pieprasa otrs vecāks (vai cita persona).

Piemēram: Māmiņai no 2014.gada 1.novembra ir piešķirts vecāku pabalsts par bērna kopšanas periodu līdz 1 gada vecumam 60% apmērā no viņas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Ar 2015.gada 1.jūliju, kad bērnam ir 10 mēneši, māmiņa atsāk strādāt, atsakās no vecāku un bērna kopšanas pabalsta, un šos pabalstus no 2015.gada 1.jūlija pieprasa bērna tēvs, kurš dodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tātad varētu rasties jautājums - vai tēvam ir tiesības pieprasīt piešķirt vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam?

Tā kā izvēlēto vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu par vienu un to pašu bērnu nav tiesības mainīt, tad tēvam ir tiesības pieprasīt vecāku pabalstu par bērna kopšanas periodu līdz bērna 1 gada vecumam. Pabalsts tiks aprēķināts 60% apmērā no tēva vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Pārejas periods

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, normatīvajos aktos ir noteikts pārejas periods tiem vecāku pabalsta saņēmējiem, kuriem pabalsts piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim, un tā izmaksa par bērna kopšanas periodu līdz bērna 1 gada vecumam turpinās pēc 2014.gada 1.oktobra.

Ja bērns pēc 1.oktobra vēl nebūs sasniedzis 1 gada vecumu, tiks turpināta piešķirtā vecāku pabalsta izmaksa līdz bērna 1 gada vecumam iepriekš noteiktajā apmērā un kārtībā – 70% no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas, ja vecāks atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā.

Piemēram, bērns ir dzimis 2014.gada 1.martā, un vecāku pabalsts par šī bērna kopšanu ir piešķirts no 2014.gada 26.aprīļa. Vecāku pabalstu līdz 2015.gada 1.martam izmaksās tādā apmērā, kādā tas piešķirts.

"Par bērniem, kas dzimuši pēc 30.septembra, bērna kopšanas pabalstu un piemaksu pie bērna kopšanas pabalsta izmaksās par iepriekšējo mēnesi tāpat kā vecāku pabalstu."

Tad, kad bērnam paliks 1 gads (2015.gada 1.martā), vecākam tiks piešķirts gan bērna kopšanas pabalsts 171 eiro mēnesī, gan naudas pabalsts – pārejas perioda kompensācija par bērna kopšanu no 1 līdz 1,5 gadu vecumam 100 eiro mēnesī. Kopā – 271 eiro.

Naudas pabalsts 100 eiro mēnesī pēc būtības ir pārejas perioda kompensācija, vecāku pabalsta daļa, lai kompensētu bērna kopšanas periodu no bērna 1 gada līdz 1,5 gadu vecumam, jo šiem vecākiem nepastāv iespējas izvēlēties ilgāku vecāku pabalsta saņemšanas periodu kā vien līdz bērna 1 gada vecumam, normatīvajos aktos paredzēto naudas piešķīruma pamatojumu paskaidro Aiva Zīrāka.

Naudas pabalstu ir tiesības saņemt arī strādājot.

Kas jādara vecākiem?

Vecākiem, kuriem vecāku pabalsts piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim, VSAA turpinās piešķirtā vecāku pabalsta izmaksu arī pēc 2014.gada 1.oktobra. Kad bērnam apritēs viens gadiņš, tiks piešķirts bērna kopšanas pabalsts un 100 eiro kompensācija. Atsevišķi iesniegums, bērnam sasniedzot gada vecumu, nav jāiesniedz, jo bērna kopšanas pabalsts jau tiek pieprasīts, iesniedzot iesniegumu vecāku pabalsta piešķiršanai. Arī naudas pabalsts tiks piešķirts bez papildu iesnieguma, ja vecākam uz to būs tiesības.

Sākot no 1.oktobra, pieprasot piešķirt vecāku pabalstu, VSAA jāiesniedz iesniegums vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta piešķiršanai. Jānorāda vecāku pabalsta saņemšanas ilgums – 1 vai 1,5 gadi.

Ja vecāku pabalsta saņēmējs sāk strādāt, VSAA par to nav jāinformē, jo šo informāciju aģentūra saņem no Valsts ieņēmumu dienesta.

Pašreizējā kārtība ir tāda, ka vecāku pabalstu izmaksā par iepriekšējo mēnesi, bērna kopšanas pabalstu par kārtējo mēnesi.

Šis noteikums tiek mainīts attiecībā uz bērna kopšanas pabalstu par bērniem, kas būs dzimuši pēc 2014.gada 30.septembra.

Lai sinhronizētu periodu, par kuru ir izmaksājami abi pabalsti, tika veikti grozījumi 2009.gada 22.decembra Ministru kabineta noteikumos Nr.1609 "Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušajiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību", kuru 10.1 punkts un pārejas noteikumu 16.5 punkts paredz, ka par bērniem, kas dzimuši pēc 2014.gada 30.septembra, bērna kopšanas pabalstu un piemaksu pie bērna kopšanas pabalsta izmaksā par iepriekšējo mēnesi (tāpat kā vecāku pabalstu).

Informācija par vecāku pabalstiem, kuri tiks piešķirti no 2014.gada 1.oktobra, atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI